Slovenija
22 ogledov

SD ne bo predlagala svojega mandatarja

Patrick Vlačič Gregor Katič
Sestanki in analize. Tako mineva "dan potem" politikov. SD ne bo predlagal svojega kandidata za mandatarja. SLS: Stališče je bilo enotno, nihče ni razmišljal, da bi glasoval drugače. SDS popoldan poslala pogodbo SD in DeSUS.

Na izvršnem odboru se je sestal tudi SDS. Svojo koalicijsko pogodbo so popoldan poslali SD in DeSUS.

"SDS spoštuje težo odločitev obeh strank in nanjo ne želi vplivati. Poudarja pa, da zahtevnost časa in težki izzivi, ki so pred Slovenijo, terjajo pretehtane odločitve v realnem času, brez popravnih izpitov in brez zavržnega dejanja iskanja in kupovanja poslanskih glasov ali tako imenovanih tretjih poti in tretjih oseb. SDS je zato skupaj s podpisnicami predloga pogodbe odločena, da bo prevzemala odgovornost samo v primeru, če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča koalicijska pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado," so sporočili iz stranke.

Pogodba romala popoldan

Po kolegiju vodstva SD je Patrick Vlačič povedal, da stranka ne bo predlagala svojega mandatarja. Povedal je, da bodo na pondbo SDS odgovorili, ko jo bodo dobili.

Kot je znano, je svojo koalicijsko pogodbo oblikoval SDS, neuradno naj bi bila že usklajena z Listo Virant, SLS in NSI.

SDS  pa je po včerajšnji nepotrditvi Zorana Jankovića za mandatarja napovedal, da bo danes vabilo na koalicijska pogajanja poslal tudi SD in DeSUS-u. Zvečer so preko Twitterja potrdili, da so SD in DeSUS koalicijsko pogodbo poslali danes popoldan.

Ne bi bili enakopravni

Podpredsednik SD Miran Potrč je dejal, da so se v sredo desnosredinske stranke potrudile, da državni zbor ne bi mogel izbrati mandatarja v skladu z večinsko voljo volivcev.

Dušan Kumer pa se je ostro odzval na sredino ravnanje desnosredinskih strank in ga označil za presedan. "Gre za unikum. Ko predsednik parlamenta prepove poslancem, da glasujejo, je nekaj v državi hudo narobe," meni Kumer.

Na vprašanje, ali bi SD šla v koalicijska pogajanja s SDS, Kumer odgovarja, da glede na to, da naj bi bila ta koalicijska pogodba že usklajena, bo tisti, ki bo zraven prišel, samo pridružen član in ne enakopraven koalicijski partner.

Niso hoteli tvegati manipuliranja z imeni

Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je ob robu današnje seje izvršilnega odbora SLS dejal, da so v stranki ves čas vztrajali na stališču, da ne bodo podprli Zorana Jankovića, kar so povedali njemu in tudi predsedniku države Danilu Türku: "Glede na enotno nasprotovanje podpori ni nihče v poslanski skupini razmišljal, da bi imel drugačno stališče in da bi glasoval drugače."

Pojasnil je, da so se na predvečer glasovanja pojavile špekulacije, da bi ravno on utegnil biti prebežnik, ki bi zagotovil 45. ali 46. glas za Jankovića.

S tem je seznanil predsednika SLS Radovana Žerjava in mu povedal, da zato ne želi iti na tajno glasovanje. V stranki so nato sprejeli odločitev, da ne prevzamejo glasovnic, da ne bi tvegali manipuliranja z imenom.

Poudaril je, da je nedvig glasovnic pomenil, da so jasno izrazili svojo voljo: "Zaradi tega ni bilo v SLS nobenega političnega diktata, ampak volja slehernega izmed nas."

"Prizadet sem, ker smo dobili očitke, da nismo glasovali. Glasovali smo, vendar s to razliko, da nismo glasovali tajno, ampak javno, in sicer tako, da nismo dvignili glasovnice. S tem, ko nisem dvignil glasovnice, sem bil proti," pa je poudaril Mihael Prevc.

Po besedah predsednika SLS Radovana Žerjava so se v stranki še naprej pripravljeni pogovarjali o vstopu v desnosredinsko koalicijo, a te ne bo, če se ji ne bodo pridružili v DeSUS ali SD.

Komentarjev 8
  • privat 07:10 14.januar 2012.

    debilna politična scena...zakaj novinarji ne udarite po tej debilnosti??Kako lahko pričakujemo da nas bo debilnost potegnila iz krize?? Razmišlat moramo na svoje otroke ne na nas...zato dragi novinarji pod ceno življenj ne smemo pustiti debilnosti da nam vlada!!

  • Žurnalček 00:04 14.januar 2012.

    Vlačič ti se pa spel čimprej iz stranke! Potrč ruken ga ven , saj veš za tistoTitovo misel. Ako če nam ko doći glave, bit če to mangupi u vlastitim redovima!

  • Trsten 12:00 13.januar 2012.

    Kumer: ti si vedno bil lažnjivec.