Slovenija
2781 ogledov

Iskanje ministra: Na pogovore se je vrnila kadidatka, ki naj bi bila že odpisana

Prva izredna seja Državnega zbora, Državni zbor Meira Hot Tanja Fajon Matjaž Han Državni zbor / Matija Sušnik Poslanska skupina SD.
Premier Robert Golob in predstavniki SD trenutno na sestanku usklajujejo možna imena za kandidata za novega ministra za pravosodje.

Medtem, ko je predsednica SD Tanja Fajon v bolnišnici, premier Robert Golob in predstavniki SD usklajujejo možna imena za kandidata za novega ministra za pravosodje. Danes poteče 10-dnevni rok, ko mora premjer državnemu zboru predlagati novega kandidata za pravosodnega ministra ali sporočiti, kdo od ministrov vlade bo vodenje resorja za največ tri mesece prevzel. Do petka je tekoče posle na ministrstvu opravljala Dominika Švarc Pipan, ki je teden dni pred tem sicer odstopila. 

Glavna kandidatka Meira Hot

Na mizi več imen, med tistimi, ki jih je prispevala SD, je tudi ime aktualne podpredsednice SD Meire Hot. Omenja se tudi odvetnik iz Lucije Marko Butinar. Pričakovati pa je, da bi kakšno od imen lahko prispeval tudi premier.

Meira Hot na prvi seji 8. državni zbor Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek

Katičeve ni na seznamu

Po prvem delu sestanka sta vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD, in minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han. Se je pa Frangež nato vrnil v družbi Andreje Katič, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje že vodila. Katič je še pred sejo vlade novinarjem sicer povedala, da soglasja za ministrsko kandidaturo ni dala. A kot kaže ni izključeno, da se je to v vmesnem času spremenilo.

S koalicijsko SD, v kvoto katere sodi ministrstvo za pravosodje, so se sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam. A kot kaže, je cilj čim prej najti novega kandidata, ki bi zasedel ministrsko funkcijo. Ob uspešnih pogovorih s SD bi torej lahko še danes v DZ poslal ime kandidata oz. kandidatke za novega ministra ali ministrico.

dezrni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 13:21 26.februar 2024.

    Žibert je najprimernejši,saj že pozna delovanje ministrstva. Ne bo rabil uvajalnega obdobja. 🙆

  • srecko9 12:33 26.februar 2024.

    Osnovna napaka naše kvazi demokracije. Ne izbiramo ljudi ki ne prenesejo korupcije, laži, podtikanja itd, ampak mora stranka dati soglasje za kandidata ki bo pomagal skrivati svinjarije. Za tri izvršne veje države bi morali prepovedati strankarsko pripadnost ali simpatizerstvo. VELJA ...prikaži več SAMO STROKOVNOST IN POŠTENOST.

  • buzi 11:58 26.februar 2024.

    A nima ta brata ovadena zaradi sodelovanja s kavaškim klanom?!? Dobro, da niso predlagali Klemna Žiberta, ljubljenčka Tanje Fajon.