Slovenija
49399 ogledov

To je Janezu Janši zabrusila Dominika Švarc Pipan

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
V SDS namreč ne verjamejo razlagi, po kateri naj bi bili za sporni nakup krivi zgolj uradniki na ministrstvu ali generalni sekretar ene od koalicijskih strank.

"Nekatere stvari poznamo, nekaterih še ne, v interesu tistih, ki imajo v rokah škarje in platni ni, da bi se ta zadeva razčistila," glede spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pravi prvak SDS Janez Janša. V državnem zboru na pobudo SDS poteka izredna seja na temo korupcije. 

Janša meni, da vlada zadevo skuša pomesti pod preprogo. "V roku enega meseca noben kriminalist urada, ki naj bi to preiskoval, menda še ni obiskal ministrstva," pravi Janša. "Zaključek, ki se ponuja s strani vladne koalicije je, da je zaveda zaključena s tem, ko je ministrica odstopila."

Janez Janša | Avtor: Profimedia Profimedia

Janša o pleteničenju in štrikanju

"Šlo za propadajočo stavbo, medtem pa vlada razpisuje nove davke in dajatve, da se napolni sklad za obnovo po poplavah in dodatno bremeni davkoplačevalce in gospodarstvo," še meni Janša. "Ta seja se dogaja, ker vladna koalicija ponuja odgovor, češ, da je možno, da neke službe in stranka napleteniči korupcijsko zadevo in jo vlada potrdi, ne da bi bilo narejeno preverjanje. Koliko takšni okostnjakov je še v omari te vlade, če lahko neke službe naštrikajo zadevo, za katero gre iz državne računske rezerve namesto v sklad za obnovo po poplavah za nakup propadajoče stavbe," se sprašuje Janša, ki vladi predlaga forenzično preiskavo vseh podobnih prerazporeditev in nakupov. 

Janez Janša tudi danes ni mogel mimo Milana Kučana. "Predlagam, da se s tem ukvarjate, ne s tem, kdo je kupoval in prodajal orožje pred 30 leti. Ja, slovenska vlada, ministrstvo za obrambo, jaz sem bil minister za obrambo. Mi smo kupovali, prodajali in menjavali orožje zato, da smo lahko dobili novega in boljšega in to zato, ker so nas razorožili na dan, ko je prisegala Demosova vlada in to s pomočjo nekoga, ki vam nastavlja nove obraze: Milana Kučana. Njega vprašajte, zakaj je bilo treba kupovati orožje," pravi Janša. 

 

Priporočila, ki jih je SDS pripravil vladi, so bila na včerajšnjem odboru za pravosodje zavrnjena. Zakonodajno-pravne službe DZ je opozorila, da predlagana prva točka priporočila, ki se nanaša na izpolnjevanje dolžnega ravnanja vlade pri nakupu stavbe na Litijski cesti, ne konkretizira ukrepov za delo vlade, temveč posega v njeno pristojnost, da samostojno opravlja svoje funkcije, kar presega namen priporočila kot akta državnega zbora. Pri zakonodajno-pravni službi menijo tudi, da je vsebina več predlaganih priporočil zelo podobna že sprejetim priporočilom, zato bi lahko šlo za njihovo podvajanje v istem sklicu državnega zbora.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki opravlja tekoče posle glede na Janševe besede sklepa, da ne gre za sklic seje o boju proti sistemski korupciji, ampak gre za v izredno sejo vključeno interpelacijo ministrice za pravosodje.

Švarc Pipan odgovarja Janši

Kot je znano, je ministrica v četrtek zaradi objektivne odgovornosti podala odstopno izjavo, državni zbor je v petek njen odstop sprejel. "Za razliko od kakšnega drugega ministra kakšne druge vlade, recimo odstopa ministra Hojsa, ki v času je v času prejšnje Janševe vlade nepreklicno odstopil. Nato je ta isti predsednik vlade, ki danes predlaga to sejo, ta nepreklicni odstop držal v predalu do konca mandata v popolnem in jasnem nasprotju s poslovnikom državnega zbora, ki od predsednikov vlad terja, da odstop, ko prejmejo pisno izjavo, v sedmih dneh pošlje v državni zbor," pravi Švarc Pipan. SD je medtem predlagal novo kandidatko za ministrico, več tukaj.

"Janša skuša odvračati pozornost"

Ministrica za pravosodje je spomnila, da je glede nakupa sodne stavbe sporne prakse javno obelodanila in naznanila odgovornim organom za razkrivanje korupcije. Pri tem poudarja, da se podobne sporne prakse dogajajo desetletja. "Morda pa je ravno to problem, da se obrisi teh praks obelodanjajo javnosti, kajti doslej so ministri in druge odgovorne osebe na vrhu ministrstev in drugih institucij tiho odhajale, nihče v operativnem delu poslov ni odgovarjal, tovrstne prakse so se nadaljevale. Zato je prikladno sklicati današnjo izredno sejo in v uvodnem nagovoru večkrat pokazati s prstom na celotno vlado in predsednika vlade, ki naj bi bila ključ konspiracije pri nakupu te stavbe, čeprav so te odločitve temeljile na prirejeni projekti dokumentaciji in prikrivanju informacij," pravi Švarc Pipan. 

Pri tem meni, da Janša skuša odvračati pozornost od tega, da so bili na položajih, kjer so posel vodili operativno, vidni predstavniki prejšnje vlade Janeza Janše. Prav tako meni, da Janša skuša odvrniti pozornost od tega, da so prejšnje Janševe vlade storile vse, da bi paralizirale delo organov za razkrivanje in pregon korupcije, da je sistemsko spodkopavala položaj, neodvisnost in ugled policije, tožilstva in sodstva.

Spomnila je na blokado imenovanja državnih tožilcev, ki je blokirala nadaljnje razpise za dve leti in neustavno zmanjšala plač tožilcev, ki je ključno za učinkovit pregon korupcije in organiziranega gospodarskega kriminala.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 48
  • oniks 16:05 22.februar 2024.

    Tatiči vedno vpijejo primite tatu.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:42 22.februar 2024.

    Sam sem mnenja,da bi morala biti Dominika PV,bi bil vsaj red v parlamentu!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:28 21.februar 2024.

    Švarc Pipanova mi je vedno bolj všeč. Ena redkih! Kar se pa Janeza tiče, oh, škoda izgubljati besede.