Slovenija
18340 ogledov

To naj bi bila nova ministrica za pravosodje, Golob se drži za glavo

Robert Golob Profimedia Robert Golob.
Predlagali nekdanjo ministrico, ki pa bojda Golobu ni preveč pri srcu.

N1 poroča, da naj bi se na včerajšnji seji predsedstva SD dogovorili, da bodo premierju kot kandidatko za novo pravosodno ministrico predlagali Andrejo Katič, nekdanjo ministrico v času vlade Marjana Šarca.

Trenutno je sicer Katičeva državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, a naj bi se strinjala z imenovanjem za ministrico. Ni pa izključeno, da bodo v SD predlagali še kakšno drugo kandidatko ali kandidata, saj da pri imenovanju Andreje Katič ne bodo slepo vztrajali. Možno je tudi, da bodo prepustili ministrstvo za pravosodje in prevzeli kakšen drugi resor.

Andreja Katič | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje Saša Despot

Medtem pa premier Robert Golob imenovanju Andreje Katič nikakor ni naklonjen, pravijo viri N1. Poleg tega Katičeva ni v dobrih odnosih z nekdanjo ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki zdaj opravlja tekoče posle. V državne zboru medtem poteka seja o korupciji, v ospredju je nakup stavbe na Litijski, ki je najbolj zatresla koalicijsko SD. Več tukaj. 

SD: Katič je ena od kandidatk

Premier Golob mora novega minikstra oziroma ministrico predlagati do ponedeljka ali pa sporoči, kdo bo začasno prevzel vodenje ministrstva. V SD so sicer za STA pojasnili, da je Katič ena od možnih kandidatov, ki se jih je omenjalo v razpravi, a da vodstvo oz. predsedstvo stranke ni sprejelo še nobenega sklepa. Je pa Katič po navedbah stranke izrazila pripravljenost za nadaljnje pogovore. V SD naj bi sicer pretresali še druga imena, nato pa se bodo tem pogovorili tudi s predsednikom vlade.

Zadnje tedne se je ugibalo tudi o tem, ali je na mizi vprašanje obstoja pravosodnega resorja v kvoti SD. Da bi bilo morda zaradi videza nepristranskosti in objektivnosti bolje, da resor ne ostane v kvoti SD.

Švarc Pipan: Nikoli ne reci nikoli

Dosedanja ministrica Švarc Pipan medtem načrtov za prihodnost za zdaj še nima dokončno izdelanih, je dejala. O tem, ali bo morda nadaljevala delo v politiki, pa je povedala, da pri takšnih vprašanjih velja "nikoli ne reci nikoli", a da v tem trenutku ne želi nadaljevati dela v aktivni politiki. "Vsaj ne, dokler ne bom videla, da res obstaja zadostna politična volja, pogum in odločnost, da se počisti s tovrstnimi praksami, kot sem jih izkusila v lastni izkušnji v tem primeru. Če bom videla, da se stvari obračajo v to smer, da si Slovenija želi spremembe, tako ljudje kot tudi politika, potem se mogoče kdaj še vrnem, sicer pa se želim vrniti k delu, ki sem ga opravljala pred vstopom v politiko," je dejala.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Kot je še navedla v izjavi za medije ob robu seje DZ, pa ni seznanjena s kakršnokoli ovadbo zoper njo. Specializirano državno tožilstvo naj bi namreč prejelo kazensko ovadbo proti Švarc Pipan zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, poroča današnje Delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • dare326 18:07 21.februar 2024.

    Bo svetovalka, vplivnica in lobistka povedala kaj in kako.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:31 21.februar 2024.

    Kakšen tednom nazaj sem zapisal. Če se bodo pri SD na izpraznjen ministrski stolček, kljub vsemu postavili Katičevo, bo moralo še slepcem biti jasno, da smo imeli ogromno hrupa za prazen nič, oz. bolje rečeno, spremenilo se ne bo čisto ...prikaži več nič, še odstavljeni Šoltes bo ekspresno dobil nazaj svoj položaj... Ta scenarij postaja zelo verjeten, kar pomeni, da je pri SD zmaguje struja, ki je aktivno in na račun davkoplačevalcev menjavala Švarc Pipanovo. Tudi po njihovih volitvah sprememb ne bo nobenih!

  • Grof 17:19 21.februar 2024.

    Fracja, Pahor, Pahor, še dobro, da je preživel med SD jevskimi hijenami, volilci svobode pa prizadeti, ker jih je Golob bose pripeljal na kravji gnoj scat, največja sramoto za to stranko pa, je bivš polapismena sodnica Grgurević, gnoj od gnoja, ...prikaži več …Vonta je njena senca