Šport > Nogomet
172 ogledov

Tako sta se na incident na tekmi Mure odzvala premier Golob in minister Han

Robert Golob Saša Despot Robert Golob
Huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu, je mnenje slovenskega predsednika vlade.

Premier Robert Golob je izrazil ogorčenje in obsodil dogajanje na nedeljski nogometni tekmi med Muro in Mariborom, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi. "Huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu," je dejal premier in izrazil svojo skrb in željo po čim prejšnjem okrevanju vseh poškodovanih.

Na tekmi 21. kroga Prve lige Telemach med Muro in Mariborom je namreč prišlo do navijaških izgredov, tekmo pa so prekinili zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče. V močni eksploziji ob igrišču, kjer so se ogrevali predvsem Murini igralci, je bilo poškodovanih pet nogometašev in en član strokovnega štaba Mure. V bolnišnici pa je noč preživel nogometaš Niko Kasalo.

Viole Fazanerija | Avtor: sobotainfo.com/Jure Banfi sobotainfo.com/Jure Banfi

Obsodbe dogodka prihajajo iz več strani. Dogodek so tako med drugim že obžalovali in ga obsodili tako v nogometnem klubu Maribor in Nogometni zvezi Slovenije, kot tudi pri navijaški skupini Viole.  V objavi na družbenem omrežju Facebook je skupina incident s pirotehniko pripisala "neodgovornemu posamezniku" in se izrekla za "strogo nasprotnico uporabe pirotehničnih sredstev z učinkom poka". "V primeru, da se izkaže, da je bil predmet vržen iz našega sektorja, in v primeru identifikacije posameznika, bomo tudi primerno postopali, skladno z odločitvijo znotraj skupine," so še zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Mariborski župan Saša Arsenovič pa se je v imenu mesta opravičil poškodovanim. "Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete. Zato ponovno pozivam ne samo navijaške skupine, ampak tudi klubske funkcionarje, nogometno zvezo, zakonodajne organe in organe pregona, da skupaj poskrbimo za to, da bo obisk stadiona vir športnih užitkov, prijetnega druženja in veselih spominov," je zapisal Arsenovič, ki je izrazil svoje razočaranje nad zlorabo nogometa.

 

Han: Ničelna toleranca do vsakršnega navijaškega nasilja

Prav tako je dogajanje na nedeljski nogometni tekmi med Muro in Mariborom obsodil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han: "Namesto praznika nogometa smo bili priča nedopustnem izbruhu huliganstva," je dejal. Kot so sporočili z ministrstva, primer preiskuje tudi inšpektorat za šport.

Han je v sporočilu za javnost izrazil ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in nesprejemljivega navijanja, ki vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi. Od pristojnih institucij pričakuje, da bodo raziskale primer in ustrezno sankcionirale kršitelje. Poškodovanim članom nogometnega kluba iz Murske Sobote je zaželel čimprejšnje okrevanje.

Matjaž Han | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

"Včerajšnji dogodek bi se lahko končal tudi bolj tragično. Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen. Zato pozivam vse pristojne institucije, da raziščejo nesprejemljivo dogajanje, ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev na prireditvi ter odločno ukrepajo proti povzročiteljem," je dejal Han.

Kot je še opozoril, šport v družbi predstavlja pozitivne vrednote, zato je edino prav, da se tudi navijači na športnih prireditvah obnašajo športno. "Pozivam navijaške skupine, športne klube, krovne športne ter druge organizacije, ki sodelujejo pri izvedbi in varovanju tekem v Sloveniji, da v okviru svojih pristojnosti in aktivnosti zagotovijo ustrezno varnost, predvsem pa naredijo več na osveščanju in dvigu kulture navijanja in športnega obnašanja."

O tem je minister že govoril z vodstvom Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Inšpektorat za šport pa ga je obvestil, da je v skladu s svojimi pristojnostmi po uradni dolžnosti že začel z inšpekcijskim postopkom, v katerem bo preveril, ali je bila tekma organizirana v skladu z zakonodajo o organizaciji športnih prireditev. Inšpektorat v tem postopku sodeluje tudi s policijo, so zapisali na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice