Šport > Nogomet
4842 ogledov

Ventil za narcisoidne kretene

Viole Fazanerija sobotainfo.com/Jure Banfi Viole na nedeljski tekmi v Fazaneriji.
O divjanju neuravnovešenih posameznikov ali o iskanju nezaslužene pozornosti.

V nedeljo popoldne so pravi navijači nogometašev Maribora imeli veliko razlogov za veselje. Njihovi ljubljenci so na vedno vročem gostovanju v Murski Soboti proti Muri vodili z dvema goloma razlike in bili na poti proti novi zmagi, s katero bi se pod vodstvom Anteja Šimundže nadaljeval njihov preporod in bi rek, "vijolice cvetijo spomladi", še enkrat več dobil ustrezen športni pomen.

Toda Maribor ima tudi kvazinavijače, ki nogometne tekme izkoriščajo za primitivno izlivanje frustracij in iskanje nikoli zaslužene pozornosti. Eden teh je zakrivil incident, ki je močno odmeval. Dobesedno.

"Topovski udar" je padel v bližini Murinih rezervistov, peterica nogometašev in kondicijski trener so morali poiskati pomoč v bolnišnici. Utrpeli so opekline, začasno izgubo sluha in glavobole. Zakaj točno, ne ve nihče. Vsaj nihče, ki je pri zdravi pameti.

Pred tekmo so se mariborske Viole hudovale nad postopanjem soboške policije, ki je vročekrvnim ljubiteljem vijoličaste barve odredila kvoto 150 vstopnic. To se jim je zdelo premalo, čeprav v mariborskem klubu niso imeli s tem nobenih težav.

Morda je bil to razlog, da je v očitno zmedeni glavi enega od osebkov v gostujočem navijaškem sektorju vzniknila namera, da mora narediti "pizdarijo". No, morda to ni bil razlog. Morda razloga sploh ni potreboval. In na žalost so nogometne tekme na Balkanu in delno tudi v Sloveniji pogosto ventil za kretene, ki hrepenijo po pozornosti in sprejetosti, pa tega ne znajo doseči na noben drug način.

Mariborsko klubsko vodstvo je po tekmi obsodilo incident in dalo jasno vedeti, da tovrstna dejanja ne sodijo na športna prizorišča, kar je treba pozdraviti. A obenem je treba povedati tudi, da so v štajerski metropoli vse prepogosto tolerirali različne ekscese in ob mili obsodbi kakšnega od navijaških izgredov iskali razloge za divjanje in ga s tem vsaj delno opravičevali.

Bivši športni direktor Zlatko Zahović je nekoč izjavil, da "imajo navijači vedno prav", kar je ena bolj butastih izjav iz ust človeka, ki ga je sicer ponavadi vredno poslušati, ko gre za nogometne teme. Četudi vzamemo v zakup, da je šlo za prilizovanje Violam, je pač težko sprejeti, da navijači, pogosto v omamljenem fizičnem stanju, stvari vedno vidijo na pravilen način, da so torej nezmotljivi, kot nekoč papeži. Da lahko masa ljudi dobro začuti, kdaj se ekipa trudi in igra na ustrezen način, ne gre oporekati. Toda metode, s katerimi operirajo določene skupine, pač ne sodijo v normalno civilizirano družbo.

Viole Fazanerija | Avtor: sobotainfo.com/Jure Banfi sobotainfo.com/Jure Banfi

Pogosto se ozremo na angleški primer, ko so ponavljajoči pretepi privedli do korenitih sprememb, dirigiranih z vrha državne oblasti. Pri nas je neuravnovešenih ljudi, ki hodijo na nogometne tekme, precej manj, lažje bi jih identificirali in posledično lažje rešili težave.

Obožujem nogomet, z njim sem povezan celotno življenje. Blazno me moti, da se tovrstno divjanje, ki smo mu bili priča v Murski Soboti, povezuje z meni ljubim športom. Sem mnenja, da bi narcisoidni kreteni nekje že našli ventile za svoje kretensko početje, če nogomet ne bi obstajal. Vedno se najde dovolj egocentričnih in za svet okrog sebe neobčutljivih ljudi, ki morajo svoje frustracije zdraviti na javnem dogodku. Večinoma so to ljudje, ki s svojim likom in delom izven stadionov in zakotnih nočnih lokalov z ničemer dostojnim ne zmorejo privabiti pozornosti soljudi.

Bo pa moral balkanski in s tem tudi slovenski nogomet kaj narediti za to, da bo v prihodnosti bolje. Že večkrat je kakšen "ultras" ogrožal dobrobit in zdravje normalnih udeležencev tekme, pa ustreznih sankcij ni bilo. Če bi denimo na ulici nekdo namerno in ciljno odvrgel eksplozivno telo ter pri tem poškodoval več oseb, bi bile najbrž sankcije kar hude. Če to storiš "iz mase" navijaškega sektorja, je velika možnost, da se ti ne bo zgodilo nič.

Pred časom smo poročali o dogajanju na derbiju v četrti ligi, kjer je bila na ogled podobna mentalna ubogost, kot smo ji bili priča v nedeljo v Fazaneriji, le da ni prišlo do poškodb. Skupina ljudi, ki sami sebi pravijo "ultrasi", je v navalu narcisoidnosti in sebičnosti uzurpirala javen dogodek, ki se ga je udeležilo na stotine otrok. 

Najbolj pogosto izrečene besedne zveze takšnih osebkov so "boli me ku**c" in pa "ko jih jebe", pač skladno z njihovim pogledom na življenje. Pomembni so le oni, za druge jim je malo mar. No, če ni mar njim, bi moralo biti mar varnostnikom, policistom, politikom. Obstajajo metode, ki takšnim ljudem lahko pristrižejo krila in jih vsaj za kakšen poučen trenutek vrnejo v realnost. 

Težava je v  tem, da so nekateri v "ultra" skupinah še prav posebej ponosni na to, da se nad njimi zgražajo in jih vlečejo po medijih. Pravzaprav je nekaterim to smisel življenja. Prav zato sem kot pisec v dilemi, ko moram pisati o takšnih situacijah, saj dobro vem, da bodo tisti, ki bi se morali zamisliti nad svojimi dejanji, dobili le dodaten zagon. Gre za dvorezen meč.

Ante Šimundža Viole Fazanerija | Avtor: sobotainfo.com/Jure Banfi sobotainfo.com/Jure Banfi

Pred časom je uradni kanal FK Crvena zvezda objavil večdelni intervju z bivšim voditeljem navijaške skupine Delije Zoranom Timićem, ki je ponosno razlagal, kako so se v Zagrebu pretepali z navijači Dinama, kako jim je bilo v ponos, da so se "postavili zase" ... Intervju je bil deležen številnih komentarjev, večinoma so se ljudje zgražali, zakaj ugleden klub daje medijski prostor takšnemu človeku. Eden meni bolj simpatičnih komentarjev je navajal, da je problem Srbije v tem, da se Zoran Timić precejšnjemu delu države zdi normalen ...

Biti član "ultra" navijaške skupine v večjih državah in mestih je nekaj, biti "ultras" v Sloveniji, kjer so Viole in Green Dragons po številčnosti in organiziranosti daleč pred ostalimi, je nekaj drugega. Tako kot navijači Zvezde in Partizana v Srbiji, lahko tudi pripadniki omenjenih slovenskih skupin potujejo po podalpski deželi brez večjih skrbi, da jih bo nekje pričakala zaseda vročekrvnih, pretepa ali celo česa drugega željnih osebkov. Ni treba imeti prav veliko poguma, da v večji skupini, brez strahu pred resnimi posledicami, teroriziraš mladoletnike, športnike in civilizirane ljudi, ki si želijo ogledati športen dogodek. 

Združevanje v organizirane navijaške skupine je lahko dobrodošlo. V Nemčiji, kjer tudi prihaja do ekscesov, "ultrasi" bijejo boj proti vstopu velikega kapitala na nogometni trg in pri tem zavzemajo stališče večinskega dela nemške nogometne skupnosti. Ne spomnim se, da bi pri nas katera od navijaških skupin redno in resno opozarjala na kakšen sistemski problem, bodisi v nogometu ali splošni družbi, če ni šlo za domnevno represijo do njihovih pripadnikov. Pri nas gre pogosto bolj za sektaštvo, ustvarjanje navideznih sovražnikov, izlivanje primitivnih čustev in nasilnih tendenc ter iskanje identitete. 

Kako naprej? Pa kdo bi vedel. Zelo verjetno je, da z osebo, ki je v nedeljo odvrgla "topovski udar" na zelenico Fazanerije, racionalen in argumentiran pogovor sploh ni možen. Nek pregovor pravi, da se ne prepiraj z idiotom. Če ne gre zlepa, ga je treba vsaj delno socializirati zgrda.

V življenju sem gledal na stotine tekem prve, druge, tretje, četrte in pete slovenske lige. Z izjemo derbijev med Mariborom in Olimpijo je bil avdio prispevek različnih navijaških skupin za spremljanje tekme prej moteč faktor kot pa dodana vrednost. Pijano zavijanje ducata "navijačev" pač ni nekaj, kar bi bilo balzam za ušesa in dušo. 

Ali bo NZS v športnem smislu kaznovala NK Maribor ali ne, mi je popolnoma vseeno. Menim, da se takšna lekcija posameznika, ki je odvrgel eksplozivno telo, ne bo dotaknila. Zanj in za njemu podobne bo to najbrž le še ena potrditev teze, da so "vsi proti njim" in da je prvenstvo prikrojeno v korist rivalov, pa naj bo to Olimpija, Celje, Koper ...

Človeka je treba identificirati, najti, kaznovati in ga za vedno oddaljiti od športnih stadionov in dvoran. Tudi ali predvsem zato, da ne bodo pravi navijači Maribora še naprej talci vase zagledanih pacientov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 21.februar 2024.

    Fuzbal je itak šport za manjmisleče

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:17 20.februar 2024.

    Ekstra vic, ki ga slišimo v odzivih je, da je navijaška skupina Viole obsodila uporabo eksplozivnega sredstva na nedeljski tekmi, incident pa pripisala neodgovornemu posamezniku, ker so menda strogi nasprotniki uporabe pirotehničnih sredstev z učinkom poka!? Če je to njihovo ...prikaži več pristno stališče, zakaj potem po incidentu, ko je postalo jasno, da je zaradi detonacije prišlo do poškodb, sami niso policistom predali tega neodgovornega "posameznika" in tako svojemu klubu omogočili zmagati na zelenic!???

  • Francs 20:26 19.februar 2024.

    Policija naj čimprej naredi svoje . Na sodišču pa naj se jih obravnave kot teroriste , ker tudi so. Politika pa naj čimprej sprejme zakon o navijačih in nevarnim pacientom prepreči vstop na stadione .....

Sorodne novice