Slovenija
13462 ogledov

Janši se z razlogom smeji

Aleksandra Pivec Saša Despot
SDS krepko pred ostalimi, Pivčevi se zadnje dogajanje zelo pozna.

V anketi Mediane za Delo, je na vprašanje, katero stranko bi volili, 19,5 odstotka sodelujočih odgovorilo, da SDS, na drugem mestu je prvič po dveh letih SD.

Čeprav je stranka Tanje Fajon v zadnjem mesecu izgubila pol odstotne točke podpore in ima slabši rezultat kot julija, bi se na drugo mesto uvrstila SD. LMŠ je v dobrih štirih tednih izgubila skoraj tri odstotne točke, piše Delo.

Po rezultatih raziskave, ki jo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana izvajal med 3. in 6. avgustom na reprezentativnem vzorcu 715 polnoletnih prebivalcev Slovenije, je SDS v zadnjem mesecu pridobila odstotno točko (19,5 odstotka) in je razlika med njo in drugouvrščeno stranko kar osem odstotnih točk.

SD je tokrat prvič na drugem mestu od zadnjih volitev junija 2018, LMŠ pa prvič tretja z 9,7-odstotno podporo. Tako nizkega rezultata ne beleži že od decembra 2018. Za pol odstotne točke več ljudi kot julija bi tokrat dalo glas Levici (7,1), še malenkost bolj se je izid popravil NSi (5), ki ostaja na 5. mestu.

Stranki upokojencev je podpora zelo padla, kot navaja Delo, "ne povsem nepričakovano". Kot je znano, naj bi se predsednica Desusa in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec danes sestala s člani poslanske skupine stranke, ti že nekaj dni pričakujejo pojasnila glede njenih ravnanj. 

Aleksandra Pivec Slovenija Pivčeva naj bi danes pokazala račun

Pivčeva močno zdrsnila

Sicer je bila Pivčeva prejšnji mesec kar tretja na barometru priljubljenosti politikov, še nedolgo nazaj celo druga, je ta mesec zdrsnila na 14. mesto.

Delež podpore Desusu je trenutno enak kot SMC, ki je tudi malenkost izgubila v tem mesecu – približno toliko, kot je pridobila NSi, SDS pa je rezultat izboljšala za odstotno točko. SDS bi zdaj volilo 19,5 odstotka anketiranih, preostale tri koalicijske stranke skupaj pa 7,9 odstoka.

Vladi podpora pada

Podpora vladi še vedno pada, njeno delo kot pozitivno ali zelo pozitivno vidi 28,5 odstotka (julija 32 odstotkov), 25,6 odstotka jo ocenjuje srednje (julija okrog 27 odstotkov), 44 odstotkov pa negativno in zelo negativno (julija 38 odstotkov). Srednja ocena je 2,76 (julija 2,87).

Najbolj priljubljeni politiki

V avgustu ostajata na vrhu barometra priljubljenih politikov predsednik republike Borut Pahor in minister za zdravje Tomaž Gantar. Na tretje mesto se je zavihtel novinec na lestvici, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Spremembe pa so tudi na začelju lestvice – gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je zabeležil največjo rast ocene, ki mu je prinesla 19. mesto. Za njim je zdaj kulturni minister Vasko Simoniti.

Komentarjev 30
  • Janez 16:38 10.avgust 2020.

    Bolj norega naslova še nisem videl in mislim, da je replika naslova izpred kratkim. Niti naslova ne popravite novinarji. JJ pa se nima kaj za smejat saj ga 80% Slovencev ne mara, podpora vladi pa je nižja od 50%.

  • Blaz 15:20 10.avgust 2020.

    JJ TOP, JJ TOP, JJ👍👍👍👍👍

  • wingspan15 15:05 10.avgust 2020.

    V tej Sloveniji res ne moreš razumeti, da vlada podpori strmo pada, procent SDS volilcev se pa veča. Po kašni logiki že?