Slovenija
27 ogledov

SDS bi pretresla integriteto Klemenčiča

Goran Klemenčič Boštjan Tacol
SDS zahteva nadzor nad premoženjem predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča. Pravnik: nimajo te pristojnosti.

Kmalu po današnjem nastopu premierja in predsednika SDS Janeza Janše v povezavi z vladno krizo, ki jo je sprožilo poročilo o premoženjskem stanju Janše in prvaka PS Zorana Jankovića, so iz SDS poslali sporočilo za javnost, v katerem zahtevajo sklic nujne seje Mandatno-volilne komisije DZ, na kateri naj bi ta sprejela odločitev, da se opravi nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča.

Podpisani Jože Tanko, sicer vodja poslancev SDS, je v obrazložitev zahteve zapisal, da so se v zadnjih dneh v javnosti pojavili podatki, "ki narekujejo preverjanje premoženjskega stanja predsednika komisije". Nadzor naj bi ugotovil, ali "obstajajo tveganja, da je z opustitvijo dolžnega ravnanja pridobil zase ali za koga drugega premoženjsko korist ali opustil dolžna ravnanja v nasprotju z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi ter kodeksi ravnanja ter ali se pri njem izraža zadostna integriteta za vodenje KPK in ali ne obstaja nasprotje interesov, ki bi vplivali na njegovo delo."

Bodo "soobtoženi" Jankovićevi podprli Janševe?

Mandatno-volilna komisija ima 19 članov. Pet od teh jih zasedajo poslanci SDS (predsednica je Sonja Ramškar), šest pa poslanci PS "zamrznjenega" in prav tako v poročilu KPK očrnjenega predsednika Zorana Jankovića. Stranke t. i. sredinskega trojčka SLS, DL in DeSUS zasedajo skupno tri mesta, SD dve, po eno mesto pa NSi in poslanec narodne skupnosti. Vse je torej odvisno od tega, ali bodo člani iz vrst PS podprli predlog SDS.

"Omenjenega zahteve do 16:25h v Poslanski skupini Pozitivne Slovenije nismo prejeli in se do nje v tej fazi še ne moremo opredeliti," so nam na vprašanje Žurnala24 odgovorili v Pozitivni Sloveniji.

Pirnat: Te pristojnosti nimajo

Ustavni pravnik Rajko Pirnat pa je za Kanal A izrazil mnenje, da Mandatno-volilna komisija sploh nima pristojnosti nadzora premoženjskega stanja predsednika KPK.

Komentarjev 39
  • Milan Šučur 18:39 27.januar 2013.

    ti sigurno delas v javni upravi zmesanec

  • Pepe1 11:10 26.januar 2013.

    Kako je lahhko tak človek kot je Tanko ki ne pozna nobenih zakonov in tudi v parlamentu mu morajo tolmačiti popetkrat pa še neve zakaj se gre,zato dobro premislite če bo povno kandidiral kaj boste obkrožili

  • dragec 08:56 25.januar 2013.

    darkec, mogoče se bo SDS v obupu spravil tudi na tebe, mogoče bo še mojo integriteto pretreslo, mogoče še drugim, ki ne razmišljajo kot oni, mogoče še.....