Slovenija
23 ogledov

SDS: Omerzel je v konfliktu interesov

slovenija 02.04.13, Samo Omerzel, kandidat za ministra za infrastrukturo in pros Anže Petkovšek
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zaradi poslov njegovega podjetja z Darsom v konfliktu interesov, pri tem pa tudi zavaja javnost, so sporočili iz SDS. V stranki zato pričakujejo, da bo premierka Alenka Bratušek sprejela ustrezno odločitev glede Omerzela. V kolikor je ne bo, v SDS napovedujejo vložitev interpelacije.

V SDS so prepričani, da pogodba med ministrovim podjetjem Lastinski in Darsom ni bila podpisana samo zato, ker je zadeva prišla v javnost, in ne zato, ker bi se minister odločil, da se je "odpovedal 150.000 evrom", kot to razlaga javnosti. Kot so v SDS zapisali v današnjem sporočilu za javnost, se postavlja tudi vprašanje formalno-pravne prekinitve tega posla, ne da bi zato nastala škoda Darsu.

Opravljanje javne funkcije, še posebej v funkciji ministra, po mnenju SDS zahteva visoko stopnjo integritete, prepletanje zasebno-javnih poslov to integriteto bistveno zmanjšuje, zavajanje ali celo laganje javnosti, pa jo izničuje. Minister brez integritete ne more biti branilec javnega interesa, je samo lutka v rokah različnih lobijev, so poudarili v SDS.

Pod vprašajem integriteta

Poleg tega je minister po mnenju SDS kršil 5. odstavek 35. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj njegovega podjetja ni bilo na seznamu podjetij, ki jim je po tem členu prepovedano poslovanje z organi ali organizacijami javnega sektorja, ki so zavezani javnemu naročanju.

Na prepletenost med Omerzelovimi zasebnimi interesi in opravljanjem javne funkcije ministra pa po navedbah SDS "kažejo tudi nekatere druge okoliščine, ki do danes niso bile zadovoljivo pojasnjene in ki postavljajo pod vprašaj integriteto ministra kot javnega funkcionarja, ki je nujna za odgovorno in učinkovito opravljanje javne funkcije".

Premierka ne razmišlja o zamenjavi

V največji opozicijski stranki ob tem poudarjajo, da vse do danes niso bile javnosti zadovoljivo pojasnjene vse okoliščine posla Omerzelovega podjetja z Darsom. Prav tako vse do danes ni bilo pojasnjeno, kaj se je dogajalo s ponudbami za izdelavo avtomobilskih tablic, kjer je minister Omerzel izbral dobavitelja za skoraj 13 milijonov evrov kljub temu, da je razpolagal s konkurenčno ponudbo za pol nižjo ceno. Dvakrat cenejša ponudba je bila izločena zaradi formalnosti, pojavlja pa se dvom o naknadnem posegu v razpisno dokumentacijo in njenem spreminjanju, so še zapisali.

Omerzel je v sredo sporočil, da se odpoveduje obnovitvi pogodbe med Darsom in njegovim podjetjem, ki od leta 2008 vzdržuje cestne vremenske postaje. Kot je zatrdil, ne namerava odstopiti z mesta ministra. Alenka Bratušek naj bi se z Omerzelom sestala prihodnji teden, a po neuradnih informacijah naj bi šlo zgolj za pogovor in seznanitev z očitki na njegov račun, saj naj premierka ne bi razmišljala o tem, da bi ga zamenjala.

Komentarjev 2
  • astibo8020 20:19 01.december 2013.

    Tudi Jerovšek je večkrat v konfliktu s samim seboj, pa se nič ne sekirajo.

  • Marko Slovenia 18:19 01.december 2013.

    vrana vrani ne izkljuje oči