Slovenija
125 ogledov

SDS potožila v tujino

Pismo SDS Žurnal24 main
Pismo SDS v tujino z naslovom "Politična situacija v Sloveniji". Klemenčič: Gre za novega v nizu diskreditacij institucije pravne države.

SDS, ki jo je zmotilo ravnanje kulturnikov, ko so s pismom obvestili mednarodne institucije in tuje medije o trenutni politični situaciji v Sloveniji, je sedaj storila podobno. V pismu z naslovom "Politična situacija v Sloveniji", ki so ga po navedbah STA poslali "svojim prijateljem in partnerjem iz EU" pišejo, da je poročilo protikorupcijske komisije politično motivirano in ima namen diskreditirati SDS ter njenega predsednika Janeza Janšo v času, ko je vlada sprejela za državo pomembne gospodarske reforme.

V pismu pojasnjujejo, da je nekdanja socialistična vlada sprejela poseben zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določa pripravo načelnih mnenj brez pritožbe ter z večino socialističnih glasov Gorana Klemenčiča, takratnega sekretarja na notranjem ministrstvu, imenovala za predsednika komisije. "V tem času je bil Gospod Klemenčič sam vpleten v enega najbolj odmevnih korupcijskih škandalov, v katerega je bila vključena tudi takratna notranja ministrica in njen osebni prijatelj," pišejo v poročilu o spornem najemu stavbe NPU.

Za drugega člana komisije je bil imenovan Rok Praprotnik, ki so ga v pismu označili za "ekstremnega levičarja brez profesionalnih referenc na pozicijo", socialistična vlada pa naj bi se mu tako oddolžila za desetletje bladenja strank in politikov, ki ne pripadajo nekdanjemu komunističnemu taboru. "Njegova najbolj priljubljena in stalna tarča je bil predsednik SDS in premier Janez Janša," so zapisali.

"Janša v spodnjem srednjem razredu"

Glede obremenilnih točk do Janeza Janše v poročilu KPK so zapisali, da je premier odločno zavrnil glavne obtožbe in javnosti pojasnil izvor vseh sredstev, "ki je v Sloveniji na ravni povprečnih sredstev spodnjega srednjega razreda". Kot so zapisali, ima premier po 35 letih dela vključno z dediščino v lasti polovico trisobnega stanovanja v Ljubljani, majhen vikend v Bovcu in nekaj manjših kmetijskih zemljišč. Živi v enodružinski hiši s hipoteko, ki jo bo odplačeval naslednjih 15 let, v majhnem zaselku v bližini Velenja, eno uro oddaljenega od slovenske prestolnice.

SDS v pismu, pod katerega je podpisan Tiskovni urad SDS, še piše, da "želijo komunisti in njihovi politični nasledniki onesposobiti premierja in predsednika SDS že od leta 1993". "Slovenija je edina nekdanja komunistična država, v kateri niso izpeljali lustracije«.

Medije po oceni piscev nadzira mreža "starih političnih veljakov". "Odkar je sedanja vlada začela z mandatom, premierja Janšo obtožujejo tako neokonzervativne revolucije kot tudi „neoliberalnega uničevanja socialne države, in sicer zaradi zmanjševanja proračuna in nujnih varčevalnih ukrepov," so zapisali.

Glede protestov so zapisali, da se je na največjem protestu zbralo manj kot deset tisoč ljudi, čeprav sta vstajo podpirali dve najvplivnejši slovenski televiziji.

Komisija: Še en poskus diskreditacije

Iz KPK so sporočili, da so s pismom seznanjeni. "Gre za novega v nizu diskreditacij institucije pravne države, ki je bila ustanovljena in deluje na podlagi zakona in mednarodnih konvencij ter ima nadzorne pristojnosti do najvišjih funkcionarjev v državi, tudi do predsednika vlade," so zapisali.

"Vsebina pisma, predvsem pa dejstvo, da gre za uraden dopis največje vladne stranke, kaže na zelo žaljiv odnos do institucije lastne države in do področja, na katerem ima Slovenija tako v očeh domače kot mednarodne javnosti resen problem: integriteta in odgovornost nosilcev javnih funkcij, omejevanje sistemske korupcije, transparentnost ter učinkovitost delovanja države."

Na kocnu dodajajo, da je očitno na mestu resen in racionalen premislek o tem, kaj in v čem je problem, da Slovenija dve desetletji od osamosvojitve ni uspela doseči standardov iz lastne ustave o pravni in socialni državi. "Ali je razlog za to Komisija za preprečevanje korupcije ali – tudi s takimi pismi – izkazana nizka stopnja politične in pravne kulture?"

Komentarjev 36
  • Pepe1 10:41 26.januar 2013.

    Škoda se mi zdi časa,da bi komentiral Janšo in njegove prisklednike,ki jim tudi doktorski nazivi zbledijo

  • MK 09:02 17.januar 2013.

    a se samo meni zdi, da nismo januarja LETA 2012?????ALI JE TO PISMO 1 LETO STARO???

  • klincek 07:40 17.januar 2013.

    bravo majdas