Slovenija
31 ogledov

SDS premagala Cerarja (le) v petih okrajih

Volitve po okrajih Žurnal24grafika
Stranka Mira Cerarja je največ volivcev pobrala strankam, ki so izpadle iz parlamenta.

Stranka Mira Cerarja je največ glasov prejela v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer 37,8 odstotka, najmanj pa v volilni enoti Ptuj (29,9 odstotka), ki je tradicionalno naklonjena SDS.

Vendar po volilnih enotah pri SDS ni bilo tako velikih odstopanj kot v preteklosti. Najnižji rezultat je pričakovano dosegla v enoti Postojna (19,1) najvišjega pa v enoti Kranj (22,5). Če pogledamo volilne okraje, ima SDS z izjemo Kranja in Idrije najmočnejše zaledje na severozahodu in jugovzhodu države. SMC je sicer premagala v petih okrajih - v Škofji Loki, v Grosupljem, Ribnici, Novem mestu I. in Lenartu . Blizu je bila tudi na Ptuju. 

Desus je bila druga stranka v Hrastniku, Trbovljah, Izoli, Kopru in v Ljutomeru, kjer je njihov podpredsednik Franc Jurša dosegel rezultat stranke (20 odstotkov). Karl Erjavec je za primerjavo v Žalcu prejel dobrih 16 odstotkov.  Slab rezultat je stranka dosegla v Ljubljani, v volilni enoti Ljubljana Center jo je s 7,6 odstotki glasov celo premagala Združena levica. Ta je največ glasov sicer pobrala še v Zasavju in na Obali.

Janković premagan na svojem dvorišču 

Ljubljana tokrat ni imela tako odločujočega vpliva na rezultat kot pri zmagi PS pred tremi leti. To je v enoti  Ljubljani Center, ki je praktično Jankovićevo dvorišče, presenetljivo premagala stranka Alenke Bratušek. Sicer pa je PS s slabimi petimi odstotki glasov le v Ljubljani zlezla čez parlamentarni prag.


Komentarjev 1
  • pjosko 19:29 14.julij 2014.

    vi sam nadaljujte u tem stilu....tolk ste glupi da niti ne stekate da sami sebi jamo kopljete...folk vas ma dovolj...na naslednjih volitvah vas bo podrprlo samo se unih 10%,to so tisti k se ze rodijo jezni pa ...prikaži več niti ne vedo na koga so....