Slovenija
5423 ogledov

SDS strankam poslal koalicijsko pogodbo

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Ali bo Janezu Janši uspelo sestaviti koalicijo, še ne ve nihče. Usklajena ni niti vsebina, še manj resorji.

SDS je strankam, s katerimi se pogovarja o oblikovanju nove koalicije SMC, NSi in DeSUS poslal osnutek koalicijske pogodbe, poroča Delo. 

Pogodba naj bi bila precej splošna in brez ideoloških tem, v programskem delu so zajete prioritete o katerih se stranke strinjajo: skrajševanja čakalnih vrst zdravstvenih storitev in ureditvi dolgotrajne oskrbe. V dokumentu so, kot poroča Delo, tudi že predloženi konkretni izračuni o tem, koliko naj bi stala uresničitev prednostnih nalog, ni pa rokov do katerih naj bi bili ti cilji uresničeni.

V torek bodo zasedali organi DeSUS in SMC, ki bodo odločali o sodelovanju z Janšo. Izvršilni odbor NSi naj bi bil že danes. Pričakovati je pestro razpravo, saj so v strankah pričakovano o tem razhajanja.

Kdo bo imel več ministrstev?

Glede razdelitve ministrskih mest si trojček SMC, NSi in DeSUS prizadevajo, da bi v vladi imele več ministrov kot SDS. Janša je sicer napovedal, da se bodo ministrska mesta delila glede na število mandatov, SDS jih ima 26, trojček pa skupaj 22.
V SMC želijo vsaj štiri ministrska mesta, NSi dve, DeSUS pa bi poleg kmetijskega ministrstva še ministrstvo za zdravje (tega naj bi želeli tudi v NSi) ali ministrstvo za socialo.

SAB se je Pahorju opravičila

Pri predsedniku Borutu Pahorju bo jutri potekal drugi krog posvetovanj. Pahor se bo jutri še enkrat pogovoril s predstavniki tistih poslanskih skupin, ki mu pred tremi tedni končne odločitve niso sporočili oziroma so se zavzeli, torej z vodji poslancev SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki se dogovarjajo za oblikovanje desnosredinske koalicije, vabilo pa je prejela tudi stranka SAB, ki pa se je predsediku opravičila. Kot pojasnjujejo, stojijo za jasno oblikovanim stališčem o vzpostavitvi projektne vlade, niso pa naklonjeni Janševi vladi, zato smisla v jutrišnjih pogovorih ne vidijo.
V SAB še vedno namreč zagovarjajo idejo oblikovanja projektne vlade brez SDS. "Na naš predlog so se odzvale stranke SD, SMC, NSi in Desus, s katerimi  smo že opravili prvi krog pogovorov. Drugi krog predvidoma sledi v prihodnjih dneh, saj nihče od sodelujočih možnosti oblikovanja takšne koalicije ni ovrgel," sporočajo s SAB. 

"Če bodo vodje poslanskih skupin izrekle podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo predsednik republike s kandidatom predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da ne predlaga kandidata za predsednika vlade," so sporočili z Urada predsednika države.

V SMC proti Janševi vladi le en poslanec

Po tem, ko se je po izstopu Ksenije Klampfer in pismu Mira Cerarja kazalo, da je v stranki SMC razkol glede podpore Janševi vladi, je pa je minuli teden postalo jasno, da imajo precej manj zadržkov do tega poslanci SMC. Proti sodelovanju v Janševi vladi je namreč pretekli teden na svetu SMC glasoval le poslanec Jani Möderndorfer. 
Poslanci DeSUSa glede podpore Jaševi vladi nimajo težav, zapletati pa naj bi se začelo pri NSi. Stranka beleži precejšen padec podpore, zato se bojijo scenarija, ko so po sodelovanju v prvi Janševi vladi, izpadli iz parlamenta. 

Če do petka Pahor ne predlaga mandatarja, bo začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko svojega kandidata za predsednika vlade poleg predsednika republike predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

 

 

Komentarjev 10
  • maresem 18:19 24.februar 2020.

    Mojškra, res si pomembna.... verjetno te bo Pahor prišel obiskat kar na dom.

  • mirror 17:09 24.februar 2020.

    Šivilja je tako domišljava in polna sama sebe, da res upa na projektno vlado.

  • matermila 15:57 24.februar 2020.

    SAB je odklonila sodelovanje na pogovorih pri predsedniku Pahorju.Pravzaprav ne vidim razloga,da bi k njemu šli,ko pa na anketi Ninamedije,sploh niso na listi,so namreč dobili 0,1% glasov,torej je res bolje,da tja nikakor ne hodijo.O projektni vladi,pa naj samo sanjajo.Če bojo ...prikaži več volitve,Lenka ne bo več čikala parlamenta,pa še marsikateri kruhaborec ne.