Slovenija
11085 ogledov

SDS za obvezno služenje vojske, posebni pogoji za ugovor vesti

Slovenska Vojska Saša Despot
Mahnič stavi, da težav z zakonom ne bo, saj obvezno služenje vojaškega roka podpira tudi Kučan.

Stranka SDS je danes v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona o vojaški dolžnosti, s katero bi ponovno uvedli obvezno služenje vojaškega roka. Poslanec Žan Mahnič je prepričan, da bo novela zakona sprejeta. "Idejo podpirajo nekatere druge stranke takoimenovane levice, tudi nekatere stranke koalicije, zato računamo, da bi zakon lahko bil v prvem branju sprejet," je Mahnič dejal na današnji novinarski konferenci.

Slovenija je obvezno služenje vojaškega roka ukinila 2003.

Mahnič: Ker idejo podpira tudi Kučan, bo zakon sprejet v prvem branju

Žan Mahnič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na novinarsko vprašanje, katere stranke koalicije uvedbo naborništva podpirajo, pa poslanec SDS Mahnič pravi: "O tem se je pred volitvami najbolj jasno opredelil DeSUS, idejo podpira SNS, enkrat so o tem govorili tudi v SAB, vendar bi bilo treba to preveriti."

Čeprav Mahnič nima resnih zagotovil nobene od parlamentarnih strank, da bodo novelo zakona podprle pa je prepričan, da ima podporo levice, saj je "dvakrat idejo o obveznem služenju vojaškega roka glasno in jasno izpostavil tudi Milan Kučan."

Več o tem, katere stranke podpirajo obvezno služenje roka, preberite tukaj: 

slovenska vojska Slovenija Stranke, ki bi fante poslale v obvezno vojsko

Kazen za tiste, ki bi uveljavljali ugovor vesti

Aleš Hojs | Avtor: Saša Despot Saša Despot
SDS v noveli zakona predlaga, da bi služenje vojske trajalo šest mesecev, obvezno bi bilo za 19-letnike, oziroma fante, ki so zaključili študij, za dekleta pa bi bilo prostovoljno. Za tiste, ki bi uveljavljali ugovor vesti, bi civilno služenje vojaškega roka trajalo šest mesecev dlje, torej eno leto. 

V SDS ocenjujejo, da bi ponovna uvedba naborništva državo stala 30 milijonov evrov. "Mislim, da je čas v katerem živimo čas, ko so varnostne razmere ne tako daleč od nas kritične. Z novo pobudo skušamo pritegnit ostale parlamentarne stranke in naredimo korak naprej, zadnjih 10 let pa smo korakali nazaj," pravi nekdanji obrambni minister in predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs. SDS je v skrbi za kakovost slovenske vojske pred štirimi leti predlagal oblikovanje nacionalne garde, vendar s predlogom ni uspel. 

Po anketah SDS ponovno služenje vojske podpira 70 odstotkov ljudi

Mahnič pravi, da so v SDS zadnjih šest let z žalostjo gledali, kako je Slovenska vojska propadala ter opozarja, da število stalnih pripadnikov ne zadošča več za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada niti ne za učinkovito delo v miru.. Predvsem pa je po mnenju Mahniča problematično dejstvo, da v primeru oboroženega napada nimamo mlade generacije in tudi čedalje manj srednje, ki bi znala rokovati z orožjem in poznala osnovne vojaške tehnike.
Mahnič je prepričan, da bi s ponovno uvedbo obveznega služenja vojske ne le okrepili slovensko vojsko, pač pa tudi domoljubje, narodno zavest in psihofizične sposobnosti državljank in državljanov. Misije v tujini bi še vedno opravljala profesionalna vojska, tudi naborniki pa bi dobili finančne vzpodbude. Po anketah, ki jih je za SDS opravila agencija Parsifal, ponovno uvedbo obveznega služenja vojske podpira 70 odstotkov državljanov Slovenije. 

Komentarjev 31
  • MaloNor 09:18 17.januar 2020.

    In kdo je 2003 predlagal in dosegel ukinitev? SDS, NSI in SMC. Pajaci ne vejo, kaj delajo.

  • Pepe007 09:18 17.januar 2020.

    Politična poteza, da se na stranko SDS ne pozabi. Sicer pa noben resno ne misli, da bi se to uvedlo nazaj. Mogoče ne bi bilo slabo, da bi se. Ampak v precej krajši obliki. Denimo 4 - 8 intenzivnih tednov. ...prikaži več Ugovor vesti pa bi pomenil samo, da se ne usposabljaš z uporabo orožja. Se pa 24 ur dnevno, 7 dni na teden usposabljaš za naloge civilne zaščite. Na primer veščine potrebne za gasilca, reševalca ... Tudi to se pri obrambi tudi zelo rabi. Niti pod razno pa tega ne definiraš čez noč.

  • hubertfast 06:44 17.januar 2020.

    SDS zopet meša meglo, nima kaj delat pa predlaga bedaste predloge, še sreča da so v opoziciji in ne morejo narediti preveč škode.