Slovenija
69 ogledov

Še dodatna poživitvena cepljenja?

oslovski kašelj Shutterstock
Oslovski kašelj. Za njim zbolevajo vedno starejši, stroka za dodaten poživitveni odmerek.

Cepljenje. "Izbruh oslovskega kašlja pred prvomajskimi prazniki na Koroškem je obvladan, saj niti iz šole niti iz ambulant ne poročajo več o novih primerih bolezni,"so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Z laboratorijskimi testi so na Prevaljah potrdili devet primerov oslovskega kašlja.

Zaščita, ki izzveni

Kljub zajezitvi bolezni pa naj bi nekateri pediatri na dom pošiljali izredna vabila na cepljenje proti oslovskemu kašlju, sporočajo iz Civilne iniciative za prostovoljno cepljenje. "O tovrstnih pozivih poročajo celo tisti starši, ki imajo doslej polno cepljene otroke po programu obveznega cepljenja," pravijo v iniciativi. "O morebitnem vabljenju k ponovnemu cepljenju ob trenutnem povečanju števila primerov v nekaterih regijah pri nas nimamo informacij," pravijo na NIJZ. V šolskem letu 2009/10 pa je bil uveden dodaten poživitveni odmerek cepiva. Prejmejo ga otroci, ki obiskujejo tretji razred osnovne šole. "Cepljenje proti oslovskemu kašlju ima okoli 85-odstotno zaščitno učinkovitost. Po osnovnem cepljenju, ki se zaključi v drugem letu otrokove starosti, se razvije zaščita, ki postopoma izzveneva, zato s poživitvenim odmerkom v osnovni šoli ponovno spodbudimo imunski odziv in podaljšamo trajanje zaščite," pojasnjujejo na NIJZ.

Cepili bi tudi odrasle

Prva generacija, ki je dobila poživitveni odmerek, je stara 13 let. Zaradi izzvenele zaščite lahko zbolijo tudi cepljeni otroci, pojasnjujejo na NIJZ. "Glede na pojavljanje oslovskega kašlja v vedno višjih starostnih skupinah pa bo treba razmisliti o uvedbi dodatnih poživitvenih odmerkov tudi pri mladostnikih in odraslih, še posebej pa je priporočljivo cepljenje pri tistih ljudeh, ki so ali bodo v stiku s še ne cepljenimi dojenčki ali ljudmi z oslabljeno imunostjo," pravijo strokovnjaki z NIJZ.

 

Komentarjev 1
  • Vrtnica6 10:31 06.maj 2014.

    Odlična marketinška poteza! Skujmo dobiček iz nedelujočega cepiva, tako da priporočimo večkratno injiciranje tega, kar ne deluje. Bravo! Najbolje je, da zlobiramo pri politikih, da uzakonijo obvezno cepljenje 2 x na leto za vse. Dobiček bi res močno presegal škodo ...prikaži več oz. vložek za podkupnine. Pri oslovcu še prebolevanje bolezni ne prinaša dosmrtne imunosti, kaj šele neko kvazi cepivo. Ampak ovcam tega ne bomo povedali. Informacija je denar v informacijski družbi.