Slovenija
5256 ogledov

Še en korak proti razrešitvi Pivčeve

Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar Bobo
Statutarna komisija stranke je odločila.

Komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke DeSUS je sprejela stališče, da ima svet stranke v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke, je potrdil strankin govorec Janez Ujčič. Ob tem je poudaril, da njihova stran z Aleksandro Pivec na čelu vztraja na stališču, da lahko predsednika razreši le kongres.

Nasprotna bregova

Kot je znano, v stranki DeSUS se soočajo z različnimi mnenji o tem, ali svet lahko razreši predsednika stranke. Tak predlog za razrešitev Pivčeve so namreč svetu podali poslanci DeSUS, a so na seji sveta prejšnji teden predsednici izglasovali le nezaupnico, pred glasovanjem o njeni razrešitvi pa je predsednik sveta Tomaž Gantar sejo prekinil, da bi dilemo razčistili. Že takrat je napovedal, da bodo do nadaljevanja seje sveta pridobili mnenje strankine komisije za statutarna vprašanja in pritožbe.

Komisija je zasedala danes in sprejela stališče, da je svet po statutu pristojen tudi za razrešitev predsednika stranke. V primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako je pričakovati, da se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja.

Tudi različna pravna mnenja

Pri tem ni nujno, da svet upošteva danes sprejeto stališče omenjene komisije, je pojasnil Ujčič. Kot je poudaril, stališče komisije ne spreminja njihovega stališča, da svet predsednice ne more razrešiti, ampak lahko to naredi samo kongres. Na seji sveta stranke bodo, kot je napovedal, člane opozorili, da bodo ravnali nezakonito, če bodo sprejeli takšno mnenje, kar da potrjuje tudi pridobljeno pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo.

Gantar, ki je večkrat poudaril, da želi, da delajo zakonito, pa se je pri svojem stališču naslonil na mnenje pravnika Rajka Pirnata. "Moje mnenje je, da je to možno, da to statut stranke omogoča," je ob robu seje sveta stranke dejal Gantar glede razrešitve predsednice na svetu in dodal, da nad predsednikom stranke med dvema kongresoma ne more biti samo modro nebo.

Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar Novo Slovenija DeSUS presenetil z izjavo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • stilist 10:55 01.september 2020.

    Biti politik mora biti zelo donosen posel, ko se tako oklepajo položaja. Po drugi strani so jih pa sama usta, kako se jim gre samo za narod in državo...

  • jakec1575 09:20 01.september 2020.

    ne ves kdo se do volivcev bolj spreneveda ona ali cela stranka. se nisem videl, da bi se kdo tako oklepal polozaja. aja tocno jajo noriski de****

  • Avatar skeptik
    skeptik 08:05 01.september 2020.

    Najbrž ste mislili "Še en korak K razrešitvi...."