Slovenija
67 ogledov

Se pripravljamo na izredne razmere?

Vojaki Saša Despot
Se je Janša na torkovem sestanku, na katerem je bil tudi načelnik generalštaba, pozanimal o pripravljenosti vojske na izredne razmere?

Kot je nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal na tajno posneti seji vlade izpostavila že leta 2011, je policija kadrovsko podhranjena. "Zaradi kadrovske situacije ne moremo obvladati nemirov na več kot dveh krajih hkrati," je izjavila Kresalova.

V naslednjih dneh je po vsej Sloveniji napovedanih več protestov. Če bodo torej v dveh večjih mestih potekali hkrati in če bo na njih izbruhnilo nasilje, bo policija očitno v težavah. Podatki o številu policijskih enot je sicer tajen. Neuradno naj bi jih bilo med 300 in 600.

"Gre za izgovor"

Predsednika vlade Janeza Janšo naj bi na sestanku, na katerem je bil tudi načelnik generalštaba Dobran Božič, zanimalo, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. Na podlagi poročila policije je bilo namreč moč razbrati, s čim razpolagajo demonstranti, med drugim naj bi imeli tudi eksplozivne naprave.

"To verjetno ni bil razlog za obisk načelnika generalštaba pri premierju. Če je bilo to medijem povedano, menim, da gre za izgovor. Lahko, da je prišel zaradi priprav, če bi se razglasile izredne razmere. Da se vojska zave, da se v primeru potrebe mora odzvati na razglasitev izrednih razmer," pravi predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Vloga vojske z ustavo omejena

"Kadar bi slovenska vojska poskušala izpostaviti red in mir na slovenskih ulicah, pomeni, da nimamo več veljavne ustave republike Slovenije," je za 24ur povedal Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede. Vloga vojska pa se ob razglasitvi izrednih razmer lahko spremeni.

Izredno stanje se po 92. členu ustave razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. "O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča državni zbor na predlog vlade. DZ odloči tudi o uporabi obrambnih sil. Predsednik vlade se ima skladno s tem členom pravico in dolžnost informirati, ali je slovenska vojska pripravljena za primer razglasitve izrednega stanja. Kaj je dejansko bilo, pa ne moremo vedeti," še dodaja Novak.
Minister za obrambo je sicer takoj zanikal, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska.

"Nesi boj k sovražniku"

Po spletu je sicer zaokrožilo pismo, ki naj bi ga napisali slovenski vojaki. V njem izrekajo podporo protestnikom: "Pogumni sodržavljani, tudi veliki večini slovenskih vojakov se ob zadnjih dogodkih v domovini obrača želodec. Ravno tako kot vi, ne razumemo topoglavosti političnih in gospodarskih elit ter njihovega očitnega nerazumevanja sporočil ljudstva. Razočarani spremljamo zlorabljanje vojske v notranjepolitične namene, ki ga je ob popolnoma neustreznem času demonstrirala trenutna vlada, z vabilom načelnika generalštaba na nekakšen krizni sestanek. Kriza v kontekstu tega sestanka nedvomno je, pa ne za nas, ljudstvo, temveč za vladajoče elite."

"Pri zahtevah ostanite trdni in ne ločujte se na leve in desne. Vse pomembne zmage se zgodijo zaradi enotnosti, vztrajnosti in poguma. Po dvajsetih letih izčrpavanja je čas za novo zmago. Slovenski vojaki smo vedno bili in bomo na strani domovine. Domovina pa smo ljudstvo, v čudoviti deželi na sončni strani Alp. Popolnoma vas podpiramo v vseh zahtevah, saj so te tudi naše. Če bo prišel trenutek, da nas bodo hoteli zlorabiti še s pošiljanjem na domače ulice, pa ste lahko popolnoma brez skrbi, saj vemo kje in s kom bomo stali – Z VAMI!“ se glasi zaključek domnevnega pisma slovenskih vojakov. Novak pravi, da obstaja velika verjetnost, da so tekst res sestavili vojaki. Mnenja glede protestov in posredovanja policije, ki se je marsikomu zdel pretiran, pa so po Novakovih besedah v vojski deljena. "Moje osebno mnenje je, da je policija silo uporabila upravičeno. Protestniki so bili opozorjeni, a se v pol urah niso razšli, ampak vztrajali. Niso upoštevali poziva policije."

Komentarjev 16
  • Scott 02:38 01.december 2012.

    Protestniki v Murgle,tam je leglo komunističnega zla,enega redkih še na planetu zemlja,tja k bolanemu umu,če želite,da Slovenija spet zadiha s polnimi pljuči !

  • Žurnalček 12:22 30.november 2012.

    Kdo verjame v verjetnost , da bi ta bolnik dogovoril z Sanaderjem, če bi bil še na oblasti , takšen mednarodni incident na Dragonji , da bi tja poslal pod pretvezo obrambe vojsko, v resnici pa delal Vojni puč ! ...prikaži več Plusi verjamete- minusi ne verjamete , da je tolk pokvarjen .

  • Žurnalček 12:06 30.november 2012.

    Prvi vojak na cesti pomeni konec SV , isto kot je pomenil prvi vojak JLA na isti cesti. Komandnti, oficirji in podoficirji, zavedajte se samo, da so jugooficirji imeli kam pobegniti, vi pa nimate kam. Je vse povedano ? Je.