Slovenija
1170 ogledov

Se spomnite tega prizora izpred 29 let?

Slovenska zastava na razglasitvi samostojnosti youtube
V Sloveniji danes obeležujemo dan državnosti, kot spomin na 25. junij pred 29 leti, ko je takratna skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev.

Slovesna razglasitev samostojnosti, ki se je z zamenjavo zastave in znamenitim Kučanovim govorom, da so danes dovoljene sanja, jutri pa je nov dan, je bila sicer naslednji dan, 26. junija 1991. Če niste zelo mladi, se zagotovo spomnite spodnjega prizora. 

Celotno proslavo si lahko ogledate na tej povezavi. 

V predsedniški palači bodo imeli danes dan odprtih vrat, kjer bo predsednik republike Borut Pahor sprejel in nagovoril obiskovalce, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža.

Še pred tem bo Pahor položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Policijsko veteransko društvo Sever bo medtem položilo venec pri spominskem obeležju v Tržiču, kjer bo danes potekala tudi osrednja slovesnost tržiške občine ob dnevu državnosti. Slovesnosti bodo potekale tudi v nekaterih drugih občinah.

Glavnina prireditev ob državnem prazniku, ki je tudi dela prost dan, je sicer potekala v sredo. Osrednja državna proslava je bila zvečer na Kongresnem trgu, kjer je Pahor kot slavnostni govornik pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Potruditi se je treba, "da znova zmaguje, kar nam je skupno", je pozval. Tudi sicer je bilo na različnih dogodkih slišati pozive k ohranjanju ponosa na lastno državo ter k povezanosti in medsebojnemu spoštovanju.

To pa državljanom ob prazniku sporočil predsednik vlade Janez Janša. 

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti, s čimer so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti. Slednjo je Slovenija slovesno razglasila dan pozneje na Trgu republike, čemur je nato sledila desetdnevna vojna z Jugoslovansko ljudsko armado. Jugoslovanske oblasti so želele namreč Slovenijo v Jugoslaviji obdržati s silo, kar pa jim je na koncu spodletelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.