Slovenija
472 ogledov

Še v tem tednu predvidoma nov razpis za hitre teste

hitri test antigenski testi Profimedia Hitri antigenski test.
Približno 20 odstotkov količine iz prvega razpisa je po podatkih državne sekretarke Marije Magajne še neporabljenih.

Marija Magajne | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA
Po Sloveniji danes poteka testiranje učiteljev, vzgojiteljev in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, večinoma sočasno s poukom. "Na nekaterih območjih je bilo testiranje izvedeno že včeraj. Testiranih je bilo okoli 2000 šolnikov, delež okuženih je podoben kot v preteklem tednu. Pred enim tednom smo pri zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi odkrili 278 pozitivnih, v celem tednu pa med vsemi okoli 2000 pozitivnih. Ti odkriti okuženi so se osamili, morebitni stiki pa so bili napoteni v karanteno in verjetnost nadaljnjega prenosa se je močno zmanjšala. To je zelo pomembno tudi zaradi izvajanja pouka oziroma varstva, da na nekaterih območjih v Sloveniji je med prebivalci virus še vedno zelo razširjen, zato obstaja tudi velika bojazen, da zaide v šolskem in vrtčevske prostore," je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Veseli so, da se zaposleni v vzgoji in izobraževanju v veliki večini udeležijo testiranja. 

Magajne je poudarila pomen hitrega testiranja za zgodnje odkrivanje okužb, saj je pomembno, da so okužbe odkrite čim hitreje. Kljub temu, da so hitri testi nekoliko manj zanesljivi, so hitrejši in dostopnejši, kar je pri množični uporabi njihova bistvena prednost. Udeležba na testiranjih je velika. 

Ministrstvo bo predvidoma v tem tednu objavilo razpis za nakup hitrih testov. "Pričakujemo tudi dobavo iz skupnega EU naročila, ki se zaključuje. Približno 20 odstotkov količine iz prvega razpisa je še neporabljenih," je pojasnila, koliko testov je še na voljo.

V nedeljo je bilo opravljenih 4684 testiranj s testi PCR in hitrimi testi skupaj. Odkritih je bilo 353 okužb. Hospitaliziranih je 1066 bolnikov s covidom-19, od tega jih 169 potrebuje zdravljenje na intenzivnih oddelkih. Iz bolnišnic je bilo v nedeljo odpuščenih 30 ljudi, umrlo jih je 19.  

Slovenija se trenutno nahaja v rdeči fazi, saj sedemdnevno povprečno število okužb znaša 1223. Za prehod v oranžno fazo se mora število okužb in število hospitaliziranih spustiti pod tisoč. Ena regija že izpolnjuje pogoje, ki so potrebni za prehod v oranžno fazo.

"Upam, da se bo ta trend nadaljeval"

"Veseli me, da se razmere v bolnišnicah postopno umirjajo in tudi sama upam, da se bo ta trend nadaljeval, kar bo omogočalo ponovno prilagoditev in izvajanje nekaterih dejavnosti v večjem številu. K temu pripomore tudi že velik delež cepljenj, predvsem pri starejših osebah, pa tudi v okolju. Naj bo tudi to spodbuda za vse tiste, ki oklevate ali se boste cepili, ko boste na vrsti. Le z zadostno precepljenostjo se bomo lahko vrnili v normalno življenje," je dejala državna sekretarka.

Seveda pa je še naprej treba upoštevati že vse znane ukrepe, poskrbeti za dovolj gibanja v naravi in ne pozabiti na zračenje zaprtih prostorov. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • popokatopetl 15:09 01.februar 2021.

    Najpomembneje je, da hitri testi niso poceni dostopni v vseh lekarnah, ker bi to ogrozilo DRŽAVNI MONOPOL NAD TESTIRANJEM.

  • Avatar Leon
    Leon 14:14 01.februar 2021.

    Gospa Marija kaj boste s temi hitrimi testi zs katere je Janša trdil ,da so ustrezni ? Ali jih boste primaknili k maskam iz toaletnega papirja in gumico dobavljene s strani Počivalška in jih nihče ne želi?