Slovenija
870 ogledov

"Še vse poletje za lobiranja in pritiske"

Trgovina
Tretje branje predloga bo v Državnem zboru RS na sporedu v jeseni.

DZ je danes opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji.

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo glede na predlog lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oz. prokuristi v teh osebah sami in - po danes sprejetem dopolnilu SMC - skupaj z njimi tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

"Za še večjo prekarizacijo" 

Dopolnilo so po navedbah Levice podprli poslanci SMC, SDS in SAB. "S tem so odprli vrata za še večjo prekarizacijo dela v trgovini ter omogočili, da bo v nedeljo odprtih bistveno več trgovin, kot je predvidevala zakonska rešitev Levice," so v odzivu navedli v Levici.

Zaradi sprejetega dopolnila DZ tretjega branja ni opravil danes, ampak ga bo na naslednji seji, ki bo jeseni. Tako bodo imeli Trgovinska zbornica Slovenije, trgovci in kapital "še celo poletje časa za lobiranje, pritiske in zavajanja, s katerim bodo poskusil rušiti ta zakon", menijo predlagatelji novele.

"Današnji manever SDS, SMC in SAB je zgolj še eno žalostno poglavje v 17-letni zgodbi preprečevanja uresničitve referendumske volje ljudstva in zahtev delavk in delavcev v trgovini. V Levici ne bomo odnehali. Ker manjka zgolj nekaj glasov, bomo skupaj s sindikati do jeseni poskušali zgraditi koalicijo, ki bo zmožna narediti zadnji korak, ki bi delavkam in delavcem končno omogočil prost dan zanje in za njihove družine," je napovedal Luka Mesec (Levica).

Nakupovanje Trgovci Slovenija V odpiralnem času trgovin se obeta velika sprememba

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.