Slovenija
34 ogledov

Sekolec bo arbiter

Jernej Sekolec Delo
V državnem zboru so za slovenskega arbitra v sporu o meji s Hrvaško izvolili Jerneja Sekolca.

Na tajnem glasovanju so ga poslanci potrdili s 54 glasovi za in 22 proti. Sekolec je tako gladko preskočil vse ovire na poti do imenovanja na položaj arbitra. Pred poslanci so mu zeleno luč prižgali že na vladi, sodnem svetu, z njegovim imenovanjem se je strinjal tudi predsednik države Danilo Türk. Že po posvetih pri predsedniku države je bilo jasno, da Sekolec uživa široko podporo pri poslanskih skupinah, odločno proti so bili le v SDS, kjer so menili, da bi morali odločanje o slovenskem arbitru preložiti na čas po predčasnih volitvah.

Nekdo pač mora opraviti to delo

Kot je Sekolec dejal že ob predstavitvi na sodnem svetu, se je odločil kandidirati, ker "nekdo mora" prevzeti to nalogo, pričakovanja politike in javnosti pa so velika.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, tako imenovanih institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v arbitražah ad hoc.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.