Slovenija
2 ogledov

Širca ni za financiranje medijev

Tudi financiranje Nove revije se Širčevi zdi vprašljivo. Žurnal24 main
Poslanki Majdi Širca se državno sofinanciranje medijev, kot so Demokracija, Nova revija, Mag in STA, zdi nesmiselno.

Poslanka poslanske skupine nepovezanih poslancev Majda Širca meni, da je financiranje nekaterih medijev iz sredstev medijskega sklada nesmiselno. Njen komentar se nanaša na tednik Demokracija, Novo revijo, Mag in STA. Slovensko tiskovno agencijo je izpostavila zato, ker gre za medij v lasti države in naj dodatnega denarja tako ne bi potreboval.

Komentirala je tudi raziskavi, ki ju je po letošnjem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin in tehnične infrastrukture na področju medijev naročilo ministrstvo za kulturo. Pri prvem dokumentu gre za evalvacijsko poročilo, ki ga je za ministrstvo pripravilo podjetje Alianta in vsebuje oceno učinkovitosti in ustreznosti razpisa na splošno. Pri drugem dokumentu, ki ga je pripravil Inštitut za razvojne in strateške analize iz Ljubljane, pa gre za vmesno poročilo, ki vrednoti rezultate letošnjega razpisa. Po mnenju Širčeve nobena od raziskav ne odgovarja na temeljno vprašanje, ali je državno sofinanciranje medijev sploh smiselno in koristno. Sprašuje se, kakšen vpliv ima financiranje na avtonomijo medijev.

Poslanka meni, da bi bilo bolj smiselno, če bi se denar vlagal v profesionalnost novinarskega poklica in izobraževanje novinarjev, ki bi po njenem mnenju nato sami zagotovili ustrezno uravnoteženost in profesionalnost svojih medijev.

Odgovor STA
Odgovorni urednik STA Borut Meško se je že odzval na poslankino izjavo in jo označil za neargumentirano in nesmiselno. Meško pravi, da naj bi agencija dobila sredstva zato, ker širi svoje vsebine. Z njimi bodo dodatno razširili obseg svojih storitev evropskega in angleškega servisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.