Slovenija
200 ogledov

Šircelj: Položaj gospodarstva se slabša

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Likvidnostni položaj slovenskega gospodarstva je za zdaj razmeroma dober, se pa slabša, pravi finančni minister Andrej Šircelj.

Finančni ministri držav v območju evra so v ponedeljek virtualno razpravljali o vplivu pandemije covida-19 na podjetniški sektor in o vprašanju plačilne sposobnosti podjetij. Nato je danes sledilo še virtualno zasedanje vseh finančnih ministrov EU.

"Zavedamo se, da so pred nami morda težki časi," je po ponedeljkovem zasedanju dejal šef evroskupine, irski finančni minister Paschal Donohoe. Težko vprašanje bo, kako opredeliti vzdržna podjetja, ki bodo še naprej upravičena do podpore ob prehodu od splošnih ukrepov k bolj usmerjenim.

"Da bi se izognili strmi rasti insolventnosti, bo ključno zelo previdno upravljati umik ukrepov javne podpore," pa je v ponedeljek poudaril evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Postopen prehod od splošnih k ciljnim ukrepom ne bo lahek, bo pa to pomembno za olajšanje vzdržne rasti, je pojasnil.

Ljubljana COVID-19 V SLO Zdravje Najnovejša prognoza: Tako nam kaže glede prehoda v zeleno fazo

Načrtujejo nove sheme

Ob vprašanju, kako bo k temu pristopila Slovenija, je minister Andrej Šircelj danes najprej spomnil na dejstvo, da ta kriza ni enaka finančni, ki je prizadela vse sektorje, saj so sedaj določeni sektorji povsem zaprti. Turizem, gostinstvo in razvedrilne dejavnosti na primer potrebujejo posebno izhodno strategijo.

Slovenija je po ministrovih besedah po podatkih Banke Slovenije likvidnostno v redu. "Likvidnostni položaj je dober. Tudi banke so stabilne, varne in ocenjujem, da so zmožne servisirati gospodarstvo. Tudi glede slabih posojil smo v veliko boljšem položaju kot ostali," je poudaril Šircelj v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

A čeprav je likvidnost gospodarstva do danes razmeroma dobra, se slabša, zato načrtujejo nove sheme prek posameznih skladov, na primer prek Slovenske razvojne banke, in sicer pod določenimi pogoji, za tista podjetja, ki dejansko lahko preživijo in se tudi razvijajo, je pojasnil.

Ob tem je spomnil, da je vlada na zadnji seji sprejela tudi pridružitev v panevropski sklad v okviru Evropske investicijske banke (EIB). Nekatere sheme že obstajajo, narejene pa bodo tudi nove, tudi v okviru podjetniškega sklada, je še dejal minister.

Denar, štetje denarja Plače Slovenija Reforma plač v javnem sektorju: Vse to se bo spremenilo!

Poudarek na delovnih mestih

Poudarek bo po Šircljevih besedah na zagotavljanju delovnih mest, pri čemer je treba v izhodni strategiji predvideti nova delovna mesta za podjetja, ki bodo razvila nove dejavnosti. Ne bo mogoče leta 2019 zgolj preslikati v leto 2021, ne bo enake strukture delovnih mest, potrebno bo določeno prestrukturiranje, je ponazoril.

Na vprašanje, kdaj bi se morala unija vrniti k starim pravilom glede proračunske discipline in državnih pomoči, je minister odgovoril, da ko bo krize konec. V Bruslju poudarjajo, da je to odvisno od dinamike pandemije, od uspešnosti cepljenja ter od razvoja mutacij virusa in njihove odpornosti na cepivo. Zagotovo pa to ne bo v tem letu.

Tako maksimalna prožnost glede proračunskih pravil kot prožnost glede dodeljevanja državnih pomoči namreč veljata do konca tega leta. Maja naj bi komisija predlagala, kako naprej glede proračunskih pravil, odločitve pa naj bi članice sprejele do poletnega premora.

Cepivo za covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Novo o cepivu, na katerega računa tudi Janša

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:46 17.februar 2021.

    Šircelj: Položaj gospodarstva se slabša.........halo pazi kaj govoriš ? To te lahko stane zamenjave na ministrskem stolčku . Počivalšek ima svojo verzijo uspešnega gospodarstva v Sloveniji . Ali nimaš Twiter naslova Počivalška ?