Slovenija
16120 ogledov

Šiško je želel z vardisti vdreti na sejo mestnega sveta. Sledilo je tole ...

Andrej Šiško Saša Despot
Vardi niso dovolili vstopa na razpravo občinskega sveta v Slovenski Bistrici.

Pobuda za čimprejšnji sprejem zakonodaje, ki bi omejila vardo

Občinski svet v Slovenski Bistrici je na seji v četrtek popoldan soglasno obsodil nedavno nestrpno in provokativno ravnanje pripadnikov Štajerske varde na območju slovenjebistriške občine, poroča Večer. Vladi naj bi tudi podali pobudo za sprejem zakonodaje, ki bi zagotovila pristojnim organom na tem področju učinkovito in zakonito ravnanje. 

Ugotovili so, da sta oba policista ravnala "mirno, zadržano, profesionalno in razsodno" in pozvali državo, naj hitro ukrepa, saj da je občane strah, ker je varda grozila policiji.

Kangler: "Ne gre več za civilno družbo"

Seje občinskega sveta v Slovenski Bistrici se je udeležil tudi Franc Kangler, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki je odločno podprl prizadevanja občinskega sveta. 

"Po dogodku v Slovenski Bistrici sem s člani varde v Mariboru opravil razgovor in jih opozoril, da je to nedopustno in nekorektno do slovenskega policista. Če se imajo za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu. Nesprejemljivo je, da nekdo v Slovenski Bistrici, ali kjerkoli drugje, organizira tabor, kjer se urijo in nosijo uniforme. Glede na nekatere aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklosti in glede na nekatere posnetke, ki so jih objavili na spletni strani, ne gre več za civilno družbo. Izvajajo namreč naloge, ki so zaupane samo slovenski vojski in policiji," je po poročanju Večera poudaril Kangler, ki pričakuje, da bodo zadevo uredili v roku največ treh mesecev.

Zapisal naj bi: "Spoštovani Andrej! Drži se!"

Članom varde, ki so se med sejo zbrali pred vhodom v gasilski dom, kjer je zasedanje potekalo, niso dovolili vstopa. Po posredovanju policije pa naj bi Andrej Šiško in ostali člani varne mirno zapustili prizorišče.

Je pa Šiško na Facebooku zatrdil, da se je Kanglerjevo mnenje v enem letu spremenilo: "Ko sem bil leta 2019 v priporu, in še ni bil državni sekretar MNZ RS, mi je Franc Kangler v zapor poslal časopis Demokracija ter lastnoročno pripisal: "Spoštovani Andrej! Drži se!" Danes pa, kot sekretar MNZ RS nasprotuje nošenju uniform ter deluje proti Štajerski vardi! Zanimivo, mar ne?!"

Varda je na svoji spletni strani objavila še, da se bodo ponovno zbrali 24. junija, ko načrtujejo štiridnevni tabor v okolici Slovenske Bistrice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • jozef4 20:06 14.junij 2020.

    Ko se nažlampajo piva in ta kratkega postanejo nevarni.

  • jzalozni 22:00 12.junij 2020.

    Tile tipi so nevarni in FUKJENI. Za pazit se jih je.

  • ales501 21:10 12.junij 2020.

    Naj se gredo ( otroci ) igrat v domač peskovnik ali pa vsaj na domače dvorišče . Ne pa da se povsod sprehajajo .