Slovenija
2251 ogledov

Šišku podaljšali pripor. To je razlog.

Andrej Šiško štajerska varda Facebook
Vodja samooklicane Štajerske varde ostaja v priporu do drugega tedna novembra. Podporniki napovedujejo, da bo kandidiral za mariborskega župana.

Mariborsko sodišče je Andreju Šišku po današnjem poročanju TV Slovenija podaljšalo pripor, v katerem se nahaja od sredine septembra. Zaradi nevarnosti vplivanja na priče naj bi mu bil pripor podaljšan za 30 dni.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, sam pa vztraja, da šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Šiško je v priporu od 12. septembra. Ker bi prihodnji teden minilo 30 dni, odkar so ga priprli, mu je preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča v soboto podaljšala pripor do drugega tedna novembra.

Preiskovalna sodnica ga je v preučevanju zahteve tožilstva za uvedbo sodne preiskave zoper njega zaslišala 25. septembra, dan kasneje pa še soobtoženega Mateja Lesjaka. Njena odločitev glede tega še ni znana. Kot so v petek za STA povedali na sodišču, bo odločitev glede uvedbe preiskave znana v prihodnjih dneh. Še vedno se čaka tudi na odločitev vrhovnega sodišča glede zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Šiškov zagovornik Viktor Osim.

Andrej Šiško štajerska varda Slovenija Slovenija Kakšna je Šiškova lekcija

Kandidat za župana?

Pred mariborskim sodiščem so se danes ponovno zbrali Šiškovi podporniki in pozivali k njegovi izpustitvi na prostost. Ob tem so po poročanju TV Slovenija napovedali, da bo Šiško na prihajajočih volitvah kandidiral za mariborskega župana.

V to tekmo se je podal že pred štirimi leti in dobil manj kot odstotek glasov. Zanj je glasovalo 251 volivcev.

Prvi mož varde je bil nekoč znan kot eden vidnejših pripadnikov Viol, navijačev mariborskega nogometnega kluba, predseduje tudi Zvezi domoljubnih društev Hervardi. Leta 2007 je bil pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance DZ na lokalni televiziji, je prišel leta 2009.

Anica Bidar, tiskovan predstavnica Andreja Šiška Zadeva Šiško Slovenija Tožilstvo zahteva preiskavo tudi zoper nekdanjega člana podmladka SDS Andrej Šiško štajerska varda Po vardi vahta? Slovenija Kranjska vahta. Kaj je res in kaj ne?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • maresem 07:08 08.oktober 2018.

    Pametno... take je treba zapirat, islamistična golazen se pa mirno sprehaja po Sloveniji in skozi njo... budale levičarske. SLO ste spravile na kolena.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:48 07.oktober 2018.

    Kako pa vi novinarji stalno vplivate na volivce, da potem izberejo samo sr**** za v parlament? Vse novinarje potem v pripor!