Slovenija
3889 ogledov

Sive vrane tako napadalne, da šolsko ministrstvo otrokom deli brošure

Siva vrana Profimedias
Zaradi številnih konfilktnih situacij med sivo vrano in človekom Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je pristojno za upravljanje z divjadjo, kamor sodi tudi siva vrana, opozarja prebivalce na pravilno ravnanje z njimi.

Sive vrane so prostoživeče ptice in praviloma niso nevarne za človeka. Med konfliktne situacije se vključuje zlasti škodo na premoženju, povzročanje hrupa, domnevno ogrožanje drugih ptic in tudi fizične napade sivih vran na ljudi. Večina teh se je zgodila v bližini vrtcev in šol, zato je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na pobudo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v izdalo brošuro in jo ob koncu šolskega leta razdelilo osnovnošolcem.

V brošuri so na poljuden način predstavljene osnovne značilnosti sivih vran in njihovo obnašanje, zlasti v času gnezdenja in do izletavanja mladičev iz gnezd, kar se dogaja pozno spomladi, in pravilno ravnanje z njimi ter med morebitnimi napadi.

Sive vrane brošura | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Do napadov največkrat pride v urbanih okoljih

Do napadov sivih vran na človeka pride v zelo redkih primerih, največkrat v urbanih okoljih, kjer je lov prepovedan in v času gnezdenja ter vzreje mladičev, ko je lovopust. Siva vrana je v zadnjih desetih letih ponovno naselila mestni/urbani prostor, posebej tam, kjer rastejo visoka drevesa. 

Napadi se lahko zgodijo, če se posamezniki preveč približajo negodnim mladičem. V večini primerov gre sicer le za simulirane napade z bližnjim preletavanjem, ko siva vrana nizko preletava človeka, ki ga doživlja kot grožnjo svojim mladičem. Siva vrana običajno preneha napadati, ko se človek dovolj umakne od genzda oziroma ptičjega mladiča.

Posledice tovrstnih napadov so lahko praske po glavi ali na drugih izpostavljenih predelih telesa. V preteklosti je že prišlo do hujših napadov, ko je bilo nujno tudi zdravniško posredovanje, zato vsakršno opozorilo ni odveč.

Posebna navodila zaposlenim v izobraževalnih ustanovah

MKGP v obvestilu, ki ga je naslovilo na šolsko ministrstvo, navaja tudi ukrepe za pravilno ukrepanje zaposlenih v ustanovah. Zaposleni naj bodo tako "pozorni na morebitna gnezda sivih vran na območjih, kjer se zadržujejo otroci. Še posebej naj bodo pozorni na gnezda, ki niso visoko v krošnjah dreves, temveč so postavljena v spodnjih delih krošenj. Drevesa naj bodo tako vzdrževana, da ne bodo dopuščala gnezdenja preblizu tal."

Vrana | Avtor: Youtube Youtube
V primeru agresivnega vedenja sivih vran naj zaposleni ustno ali pisno obvestijo  Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Lovsko inšpekcijo (IRSKG) ali MKGP. 

Z izjemo ene prijave enega izmed ljubljanskih vrtcev, kjer je prišlo do agresivnega vedenja vrane, na MKGP od šol in ostalih institucij niso prejeli nobene prijave napada sive vrane na otroka.

"Nekoliko več pobud za ukrepanje pride vsako leto v času izletavanja mladičev od posameznikov, ki se počutiljo ogrožene," povedo na ministrstvu. Dodajo, da dodatno posredovanje z izjemo izobraževalnih aktivnosti po njihovem mnenju ni nujno in ga tudi ne načrtujejo.

"Ker nekdanje prakse zatiranja ptic, kot sta strupljenje in streljanje v gnezda niso več dovoljene, se bomo morali navaditi živeti s sivimi vranami v mestih oziroma naseljih. Življenje sivih vran ima slabe strani, vendar prinaša tudi določene koristi," sklenejo na ministrstvu.

Komentarjev 3
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 07:35 29.julij 2019.

    So se spravili nad golobe, da so se lahko naselile vrane.

  • evelux 09:15 27.julij 2019.

    Stvari vzet v svoje roke tako kot je bilo nekoč in je bilo poskrbljeno za vse ravno v pravi meri

  • Avatar Leon
    Leon 08:33 27.julij 2019.

    Ministrstvo za gozdarstvo skrbijo sive vrane ,medvedi in volkovi so pa domače živali . Ojoj .