Slovenija
79 ogledov

Sklad jim ne dovoli ogleda stanovanja

brdo1 J. Z.
Izbrani kupci stanovanj si pred podpisom kupoprodajne pogodbe stanovanj, ki bi jih radi kupili, ne morejo ogledati. "Razpis je predvideval ogled 16 vzorčnih stanovanj," odgovarjajo na stanovanjskem skladu.

"Skoraj sem se že sprijaznila, da živimo v banana republiki, kjer se lahko nepremičnine prodajajo prek interneta. Ogledov nepremičnin stanovanjski sklad (SSRS) ne dovoli, niti ni jasno kdaj jih bodo dovolili. Ob sklenitvi pogodbe je treba plačati aro, ki znaša deset odstotkov kupnine, potem pa naj bi omogočili ogled. Ne vem pa, ali pred plačilom še preostanka kupnine ali po tem," je ogorčena bralka, ki bi v novi stanovanjski soseski na Brdu rada kupila stanovanje. Na razpisu je bila izbrana, a pogodbe ne želi podpisati, dokler stanovanja ne vidi.

Na SSRS so ji odgovorili, da bodo pred izročitvijo stanovanja kupcem gotovo omogočili ogled nepremičnine, a v isti sapi dodali:  "V skladu z zakonom bomo kupcem omogočil, da najmanj tri delovne dni pred dnevom, določenim za izročitev in prevzem nepremičnine, pregledajo nepremičnino, ki bo predmet prevzema. Kupci pa morajo 90 % kupnine plačati najkasneje tri dni pred predvidenim rokom izročitve predmeta pogodbe. Če torej poenostavimo, stanovanja pred nakazilom kupnine kupci ne morejo videti.

Zakon določa, da mora kupec stanovanje videti preden ga kupi

"Ogled nepremičnine je zakonska pravica vsakega kupca, ki je niti tehnicistična razlaga predpisov in nezakonit javni razpis ne moreta izničiti," poudarja bralka. Pri tem se sklicuje na obligacijski zakonik, ki določa: "Kupec ni dolžan plačati kupnine, preden nima možnosti, da stvar pregleda."

Stanovanjska soseska Brdo | Avtor: SSRS - Nova soseska stanovanj, ki jih je na Brdu zgradil sklad SSRS - Nova soseska stanovanj, ki jih je na Brdu zgradil sklad

"Na to temo smo v preteklih tednih prejeli številna vprašanja. Vsekakor gre za najmanj neobičajno prakso, saj je nakup stanovanja dolgoročna odločitev z dolgoročnimi posledicami – večina potrošnikov v to odločitev vloži svoje življenjske prihranke in najema kredite, zato tudi upravičeno pričakujejo, da bodo imeli možnost preveriti, ali jim stanovanje ustreza," pravijo v Zvezi potrošnikov (ZPS).

Z gospodarskega ministrstrstva – v njihov okvir sodi področje varstva potrošnikov – so nam sporočili, da morajo biti pogodbeni pogoji jasni in razumljivi, v nasprotnem jih je treba razlagati v korist potrošnika. "Podjetje ob tem ne sme postavljati pogodbenih pogojev, ki so nepošteni do potrošnika, in če jih, so ti nični," dodajajo.  

Sklad: Kupci so si lahko ogledali vzorčna stnovanja

Na SSRS poudarjajo, da so konec avgusta in v začetku septembra potencialnim kupcem omogočili ogled šestnajst vzorčnih stanovanj, kjer lahko videli razpored prostorov. Do garaž in shramb jih niso spustili. Čeprav so zainteresirani kupci dobili zagotovilo, da bodo lahko prostore, ki pripadajo stanovanju, videli še pred podpisom pogodb, si jih še vedno ne morejo ogledati.

Pri ZPS so kritični: "Zagotovo so pri odločitvi za nakup poleg površine in razporeditve prostorov, ki jo potrošnik lahko razbere iz tlorisa, pomembni še številni drugi faktorji – na primer lega, razgled, počutje v stanovanju." 

Stanovanjska soseska Brdo | Avtor: D. J. D. J.
V SSRS pa odgovarjajo: "Trenutno v soseski potekajo številni postopki vezani na zaključevanje gradnje, kot so kvalitativni pregledi stanovanj, odprave pomanjkljivosti, prevzemanje skupnih prostorov s strani upravnika, priprave na prevzem stanovanj od izvajalca in podobno. Zaradi navedenega kakršnikoli ogledi stanovanj v soseski v tej fazi žal niso izvedljivi." 

Kaj pa, če bodo ogled zahtevale banke?

Na vprašanje ali bodo vsaj bankam, ki za odobritev kredita zahtevajo cenitev, omogočili ogled, je SSRS naši bralki odgovoril: "V primeru, da bo banka v vašem primeru tako nujnost izrazila se bo Sklad do nje opredelil."

Bralka ugotavlja tudi, da se velikost stanovanj, ki jih oglašuje SSRS, ne ujema s tistimi, ki so zapisane v evidenci geodetske uprave (Gurs). Razlogov za neskladje pristojni na skladu niso pojasnili, so pa poudarili, da so merodajne površine, ki jih je zabeležil Gurs. 

Komentarjev 18
  • radsemastimzmesom 09:40 12.november 2014.

    BK sklad kdo bo živel noter... Ali bodo noter res živeli kupci ali študentje ali babica od kupca ali bo stanovanje prazno - njim je vseeno. Važno jim je le, da dobijo denar pred ogledom in mislim, da za vsem ...prikaži več tem stoji neka caka. Upam, da bodo ljudje, ki se odločajo za nakup, dovolj pametni in ne bodo šli BREZGLAVO v nakup. Dragi ljudje, zapomnite se, vi imate denar, vi odločate o vsem. Tudi o končni ceni.

  • 4krogci 18:25 11.november 2014.

    večina ki kupuje ta stanovanja imajo denar pri roki, sepravi kupujejo brez kredita. Še manj jim je vazno točno katero stanovanje bodo dobili, saj je to nalozba za naprej za pobiranje najemnin! Če bi se skladu slo za prodajo kupcem ...prikaži večem kateri bi resnicno radi ziveli tukaj in ne oddajal bi postavli drugačne pogoje!! Oglejte si druge stanovanje tega tipa in poglejte kdo not zivi - sami studenti kateri morajo placevat visoko najemnino!!!

  • alojzr 18:11 11.november 2014.

    Leta smo številni kupovali stanovanja od Stanovanjskega sklada, brez da bi si ga lahko predhodno ogledali. Pred svetovno krizo smo bili srečni, da smo sploh lahko kupili stanovanje.Ob današnjih razmerah (več ponudbe, manj povpraševanja) kupci zahtevajo več pozornosti.