Slovenija
16 ogledov

Sklada za tujce ne bo

danijel rebolj, rektor UM STA
Tuji študenti. Univerzitetni ne posebnemu skladu za tujce. Študenti iščejo nove rešitve.

“Če bomo pristopili k oblikovanju sklada, bo namenjen vsem socialno ogroženim študentom Univerze v Mariboru (UM), torej tudi slovenskim državljanom, ki imajo težave zaradi zaostankov pri reševanju socialnih transferjev in za katere takšna oblika pomoči prav tako (še) ne obstaja,” so se odzvali na UM.

Kot smo že poročali, so tuji študentje, redno vpisani na UM, s 1. januarjem zaradi novega zakona izgubili državno štipendijo. Nad vodstvom mariborske univerze so razočarani. Ker so v začetku koledarskega leta izgubili okoli 180 evrov mesečne štipendije, ki jim je bila obljubljena do konca letošnjega študijskega leta, nekateri hrvaški študentje že napovedujejo, da se bodo morali vrniti domov. UM sklada, iz katerega bi jim finančno pomagala, po vzoru ljubljanske univerze ne bo ustanovila.

“Ne izsiljujemo”

“Ne izsiljujemo. Vzeli so nam nekaj, kar nam je bilo zagotovljeno. Ker nam univerza ne bo pomagala, iščemo nove rešitve. Vlado pa pozivamo, naj reši težavo,” je za Žurnal24 pojasnila Kristina Kanevče iz Hrvaške, študentka drugega letnika pravne fakultete v Mariboru.

Komentarjev 2
  • boy 12:13 13.april 2012.

    Novinarka je mogla dati sliko Kristine, vsaj bi članek več ljudi bralo :) noben noče brati članek ko vidi sliko Rebolja.sramota za UM !

  • wester62 07:43 13.april 2012.

    prvo treba pomagati našim študentom. sicer pa naj jim pomagajo njihove države saj bodo po študijo delali za njih ne za našo državo.jaz sem za pomoč našim študentom a tujim študentom naj pomagajo njihove države. že dosti da smo pomagali ...prikaži več grkom in s tem našo državo spravili na rob preživetja(razen tajkunov in barab).