Slovenija
5625 ogledov

Skoraj milijon evrov samo za obvestila

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volilne skrinjice za lokalne volitve
Tisoči evrov samo za pisala, ki jih ljudje odnesejo domov.

Državna volilna komisija (DVK) je konec lanskega leta objavila stroške junijskih predčasnih volitev v državni zbor. Volitve so stale 4,1 milijona evrov, približno 645.000 evrov več kot volitve pred štirimi leti.

Ob stroških volilnih odborov, materialnih stroških volilnih komisij, stroških informacijske podpore in drugih stroških je DVK 38.535 evrov namenila za opremo volišč. Od tega je šlo 12.377 evrov za pisala za opremo volišč. Zgolj eno leto pred tem je volilna komisija za nakup pisal za predsedniške volitve namenila 25.344 evrov. Kaj se je zgodilo s temi pisali, da je bilo za lanske volitve treba kupiti nove? 

Vučko: ''Volivci pisala zelo radi vzamejo'' 

Lokalne volitve 2018 | Avtor: Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov. Anže Petkovšek

Direktor DVK Dušan Vučko je za Žurnal24 povedal, da volivci pisala zelo radi vzamejo, ker da jih na volišča ne priklepajo z jeklenimi vrvmi. ''Ostalo pa jemljemo kot potrošni material. Vsako leto pred volitvami pozovemo okrajne volilne komisije, da nam povedo, koliko svinčnikov potrebujejo. Toliko, kot napišejo, toliko jim jih damo. Seveda pri tem gledamo, koliko imajo volišč. Treba pa je povedati, da so, preden smo uvedli centralno naročanje, naročale okrajne volilne komisije same. Takrat smo samo pri enih volitvah privarčevali okoli 10.000 evrov,'' je dodal Vučko.  

Je pa Vučko sam izpostavil strošek, ki je po njegovem mnenju prevelik – poštne storitve. Na lanskoletnih državnozborskih volitvah so davkoplačevalce poštne storitve stale 949.189 evrov. ''Nekaj od tega je pošiljanje v tujino, večino pa gre za obvestila volivcem. Največ izplena od tega gre za obveščanje o dnevu glasovanja. To se mi zdi v komunikacijski dobi, v kateri živimo, popolnoma nepotrebno,'' je odločen Vučko. 

''To je strošek, ki mene bode, ker bi lahko dolgoročno ta obveščanja volivcev o tem, kdaj je dan glasovanja in kje imajo volišče lahko preprosto ukinili in jih obveščali na drugačen način. Recimo z neko javno objavo območij volišč po ulicah. Za tisk obvestil damo približno 60.000 evrov, ostalo pa so stroški pošiljanja, ki so ogromni.'' 

Dušan Vučko, direktor službe DVK 

Za poštne storitve lani slab milijon 

Postavka je fiksna, ne glede na to ali gre za volitve ali referendum, je dodal Vučko. Število volivcev je pri referendumu načeloma enako kot pri volitvah, zato je treba natisniti in poslati enako število obvestil. Vseh volitev in referendumov je bilo v samostojni Sloveniji do sedaj 50. Če bi pri vsakih za poštne storitve porabili enako kot smo porabili na zadnjih parlamentarnih volitvah, to je 949.189 evrov, bi skupaj porabili dobrih 47 milijonov evrov. 

''Mi tega ne moremo ukiniti, ker piše v zakonu, da to mora biti tako,'' je pojasnil Vučko. Dodaja, da v praksi ljudje sprašujejo, če gredo sploh lahko na volitve, če vabila niso dobili. Vučko poudarja, da ne gre za vabilo temveč za obvestilo, ki ni obvezen dokument. Obvezen dokument je osebni dokument, pa naj bo to osebna izkaznica, vozniško dovoljenje ali pa potni list. 

''Okrajna volilna komisija obvesti volivce o dnevu glasovanja in o volišču, na katerem so vpisani v volilni imenik.''

70. člen Zakona o volitvah v državni zbor 

Po zakonu lokalna volilna komisija volivce obvesti, nikjer pa ne piše na kakšen način. ''Lahko bi jih obvestili tudi na druge načine. O tem pa odloča DVK in ne jaz, jaz lahko samo podam predlog. Vsekakor bi bilo spremembno napovedati vnaprej, da volivcev ne bi presenetila. V letu 2019 bi se tako morali pogovarjati o tem, kako bomo to uveljavili v 2020,'' je sklenil Vučko.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:00 14.januar 2019.

    Nekdo je spravil v žep zajeten kupček denarja. Koliko je občin in koliko volivcev pa si zračunajte.