Slovenija
11788 ogledov

Občinski svetniki: Nekaterim za eno sejo polovica minimalne plače

Žurnal24 main
Za svetniške stolčke se je na lokalnih volitvah potegovalo več kot 20.000 Slovenk in Slovencev.

Ne le za županske stolčke, v nedeljo je pri nas potekal boj tudi za stolčke v svetih občin. Kar 22.314 kandidatov se je potegovalo za izvolitev v občinske mestne svete, izvoljenih pa jih je bilo 3327. Najmlajši kandidat je bil star 18 let, najstarejši 96. Ker svetniki svoje delo opravljajo občasno, prejemajo plačila v obliki sejnin. Preverili smo višine sejnin v dvanajstih občinah, rezultati so zelo različni. Od simboličnega zneska enega evra do zneska, ki presega polovico minimalne plače.

Maksimalno višino sejnine določa Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Tako lahko svetniki v občinah z več prebivalci prejemajo višje sejnine, tisti iz manj številčnih občin pa manjše. Višina mesečnega izplačila svetniku je namreč vezana na županovo plačo, plače županov pa na velikost občine po številu prebivalcev. Izplačilo po ZUJF-u ne sme preseči 7,5 odstotka županove bruto plače, v znesek pa ni vštet dodatek za delovno dobo, ki ga župan morda prejema.

Najvišje sejnine

Najvišja sejnina pripada svetnikom v Novi Gorici, ta tam znaša kar 457,66 evra, kar presega polovico minimalne plače, ki pri nas trenutno znaša 842,79 evra. V mestnem svetu sedi 32 svetnikov, ki po podatkih občine zasedajo približno enkrat mesečno. Iz novogoriške občine so nam kasneje sicer sporočili, da so svetniki dejansko upravičeni do tako visokih sejnin, a jih zaradi ZUJF-a ne prejemajo, prejemajo torej najvišje zakonsko še določene, ki znašajo 7,5% županove plače. 

Marko Bandelli Volitve Slovenija Nenavadne kombinacije županov in občinskih svetov

Tesno za petami je novogoriški občini občina Slovenj Gradec. Tam vsak od 25 svetnikov za sejo prejme 304, 94 evra, kar presega tretjino vrednosti minimalne plače. Število sej je podobno kot v Novi Gorici, od 10 do 12 jih imajo vsako leto.

Skoraj tretjino minimalne plače (kar nanese 280 evrov) bodo prejemali tudi novoizvoljeni svetniki v Ljubljani (278 evrov) in v Radovljici (276 evrov). Svetniki v Radovljici, ki ni mestna občina, bodo tako prejemali višje sejnine kot svetniki v Novem mestu (201 evra), ki mestna občina je.

Najskromnejši v Ankaranu

V naši najmlajši občini za sejnino mestni svetniki prejmejo simbolični evro. Glede na ZUJF bi občina 13 svetnikom lahko izplačevala 217 evrov. Z vsako sejo občina zaradi skromnih sejnin privarčuje več kot 2800 evrov. 

Komentarjev 6
  • shirley 19:45 22.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprečje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to počne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obiščite >> www.WebJob33.Com

  • miki1234 13:55 21.november 2018.

    te vse sejnine ukinit... kdor hoče delat za "dobro" države, občine, kraja - naj dela dobro delo zastonj... isto kot čistilne akcije po sloveniji ali pomoč ostarelim, ipd...

  • jakec1575 13:18 21.november 2018.

    polovica pajacev bo glasovalni stroj, torej bodo dobili na A4 napisano od vodje skupine kako glasovati pri posameznih zadevah, za dolzino seje super denar. Samo kandidirati moras. ne rabis imeti pojma. Glede SVIZ. kraja stoletja. tisti do 26 placnega bodo ...prikaži več dobili komaj nazaj 8% varcevanja, tisti nad 26 pa 2 ali 3 placne razrede. Vso krizo so imeli placo 5ga v mesecu in se to znizano zgolj za 8% linearno. Life sucks. revni so solidarni z revezi. polozajni niso trpeli nikoli.