Slovenija
3744 ogledov

Nenavadne kombinacije županov in občinskih svetov

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volilne skrinjice za lokalne volitve
Župan neodvisen, vsi svetniki pa strankarski.

V občini Komen je prepričljivo s skoraj 62 odstotki podpore zmagal Erik Modic, kandidat, ki sicer ni po godu ministru za kohezijo Marku Bandelliju. Kot je znano, je moral Bandelli zaradi sporne komunikacije s katero je Modica skušal odvrniti od kandidature, moral odstopiti kot minister.  

Med svetniki zapihal svež veter

Erika Modica je predlagal Valter Makovec ter skupina volilcev prav noben od občinskih svetnikov, teh je 13 pa ne prihaja iz te skupine. Največ pet svetnikov bo imela lista Svež kraški veter. Z novim županom napovedujejo konstruktivno sodelovanje. 

Zoran Janković Lokalne volitve Slovenija Tukaj so se ankete najbolj zmotile

Zmagovalci volitev. 

Zmagovalci letošnjih volitev so večni župani in strankarsko neodvisne liste. Lista Zorana Jankovića bo imela v ljubljanskem mestnem svetu 23 od 45 mandatov. V Celju se je zmanjšalo število svetnikov iz vrst SLS. Ponovno izvoljeni Bojan Štot bo imel v mestnem svetu 11 svetnikov svoje Celjske županove liste, pet jih ima drugouvrčena SDS.  

V veljenjskem mestnem svetu bo imel večino SD, ki ima 17 mandatov, SDS, ki je na drugem mestu šest, večina ostalih strank in list pa po enega svetnika. 

Župan neodvisen, svetniki pa vsi strankarski

Precej nenavadna situacija je tudi v Šalovcih, kjer je mandat ponovno dobil Iztok Fartek, ki ga je predlagala Ivanka Balejk in skupina volilcev. V občinskem svetu pa bodo sedeli svetniki sami strankarski ljudje iz vrst NSi, SDS, SD in DeSUS. Podobno je v Beltincih, kjer je za novega župana izbran Marko Virag. Kandidiral je kot neodvisni kandidat s podpisi podpore, v občinski svet pa so izvoljeni le kandidati strank SDS, SMC, SD NSi, SNS in Levica. 

Župan iz ene stranke, v svetu prevlada druge stranke

V Osilnici je zmagala kandidatka stranke SMC Alenka Kovač, med občinskimi svetniki pa sta največ podpore dobila kandidata NSi, kandidat SMC je šele ne tretjem mestu. V Žetalah je zmagal nekdanji poslanec LDS, v občinskem svetu nima "svojih" ljudi, največjo podporo pa je dobil svetnik NSi. 

Lokalne volitve v Kranju. Lokalne volitve Slovenija Stranke izgubljajo moč in vpliv, zato raje kandidirajo sami

Neodvisni nasproti neodvisnim

V Veržeju je zmagal kandidat SLS Slavko Petovar, ki ima občinskem svetu le enega svetnika iz vrst SLS. V Solčavi županja ostaja Katarina Prelesnik, ki jo je predlagala Jasmina Štiftar in skupina volilcev, vseh sedem članov občinskega sveta pa prihaja z liste Melite Cigala in skupine volivcev. 

Janez Fajfar, ki je na Bledu kandidiral s podporo Anžeta Logarja in volilcev, se bo v mestnem svetu moral usklajevati z Listo Tonija Mežana, Turistično podjetniško listo in listo Rad imam Bled. V Preboldu je zmagal SD-jev kandidat Vinko Debelak, medtem ko bodo v občinskem svetu prevladali kandidati SDS.

V občinskem svetu največ predstavnikov premaganega konkurenta

V občini Dobrepolje je zmagal kandidat NSi Igor Ahačević, ki pa bo imel v občinskem svetu majhno podporo NSi, saj se je ta uvrstila na četrto mesto za SDS in SLS. Najmočnejši v občinskem svetu bodo kandidati liste Janeza Pavlina, kandidata, ki ga je Ahačević premagal že v prvem krogu.   

V Dobrni je zmagal kandidat Martin Brecl, kandidat SLS, ki pa se je v občinski svet uvrstila v štirih od sedmih volilnih enot. Podobno je v Gorišnici, kjer je prav tako zmagal kandidat SLS, v tri od sedmih volilnih enot se SLS ni uvrstila v občinski svet.
 

Komentarjev 1