Slovenija
13880 ogledov

Tukaj so se ankete najbolj zmotile

Zoran Janković Anže Petkovšek
Največ župnanskih stolčkov ohranja SLS.

Da je ljubljanski župan Zoran Janković zmagal že v prvem krogu, ni veliko presenečenje, je pa Jankovič dobil precej višjo podporo, kot so pred lokalnimi volitvami napovedovale ankete razpoloženja volilcev.

Jankoviću volilci namenili več kot ankete

Anketa Ninamedije je tako Jankoviću kazala 56,1 odstotka, kandidatu SDS Anžetu Logarju pa 18,4 odstotka, anketa Mediane pa celo 53,1 odstotka Jankoviću in 18,7 Logarju. Za Jankoviča je je glasovalo 60,65 odstotka, Logar je dobil 29,20 odstotka.

Med mestnimi občinami drugega kroga ne bo v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu in Velenju. 

V Mariboru napovedi zgrešile

Saša Arsenovič | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Manj razlogov za slavje je imel nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Predvolilne ankete so sicer kazale na drugi krog, vendar pa naj bi Kangler vanj stopil s prepričljivim vodstvom. Anketa Ninamedie je tako Kanglerju napovedovala 28,4 odstotka, Aleksandru Saši Arsenoviču pa  20,7 odstotka. Tudi po anketi Parsifala bi Kangler zasedel prvo mesto s 40,6 odstotka za Arsenoviča pa bi volilo 34,7 odstotka. 

Kandidat SMC Arsenovič pa je po preštetih glasovih v Mariboru dobil več glasov kot Kangler. Arsenoviča je tako obkrožilo 38,20 odstotka volilcev, Kanglerja pa 31.40 volilcev.

Drugi krog v Mariboru povsem odprt

Drugi krog županskih volitev v Mariboru je povsem odprt, sta se v izjavi za STA strinjala novinarja in poznavalca mariborske politike, Peter Jančič in Aljoša Peršak. 

Največ županskih stolčkov je ohranila Slovenska ljudska stranka (SLS) 23, največ članov v občinskih svetih pa bo imela SDS.
NSi je rezultat v primerjavi s prejšnjimi volitvami izboljšala. V prejšnjem mandatu je imela sedem županov, v novem jih bo osem. SD ima doslej izvoljenih 14 županov, vladal bo v Murski Soboti in Velenju, v drugi krog so se kandidati SD uvrstili v Kranju in na Ptuju. 
SMC, ki v prejšnjem mandatu ni imela nobenega župana, je osvojila Osilnico, zelo dobro jim kaže v Mariboru, kjer je kot rečeno, Arsenović pred Kanglerjem.
LMŠ, ki je imela po Sloveniji devet županskih kandidatov, se v Kamniku bori v drugem krogu, kjer njihov kandidat Igor Žavbi za manj kot odstotek zaostaja za kandidatom NSi Matejem Slaparjem. Koalicijski DeSUS in SAB nimata izvoljenega nobenega župana.  

Zunajvladna koalicijska partnerica Levica, ki je predlagala deset kandidatov za župane, bo osvojila okoli 30 mandatov v občinskih svetih.

Popovičeve napovedi se niso uresničile

Boris Popovič po referendumu u drugem tiru | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zmago v prvem krogu je pričakoval tudi dolgoletni koprski župan Boris Popovič, vendar so ankete kazale na možnost drugega kroga v katerem naj bi se s Popovičem pomeril Gašpar Gašpar Mišič. S Popovičem, ki ga je v prvem krogu podprlo 44,55 odstotka volilcev pa se bo v drugem krogu pomeril kandidat liste Aleša Bržana Aleš Bržan, ki je dobil 30,48 odstotka glasov. 

"To je rezultat glasovanja proti Popoviču"

Odgovorni urednik Primorskih novic Antiša Korljan je za STA opozoril, da tako spravljivega Popoviča, tako vdanega v usodo, še nismo slišali. Spomnil je na zelo pestro dogajanje v Kopru v minulih dneh, kjer so samo v petek odprli olimpijski bazen, športni park in mestni park. Organizirali so koncerte, imeli so ognjemete in še in še. "In vse to ljudi očitno ni prepričalo, kar je po mojem mnenju zelo zgovorno," pravi Korljan. Trenutni rezultat pa je po njegovi oceni predvsem rezultat "glasovanja proti Popoviču".

Boris Popovič po referendumu u drugem tiru Presenečenje Slovenija Napoved: ''Popovič bi lahko v drugem krogu celo izgubil''

V drugem krogu se bom moral meriti tudi dolgoletni župan Nove Gorice Matej Arčon, ki je dobil 37.25 odstotka podpore, s 25,40 odstotki glasov se je v drugi krog uvrstil Klemen Miklavič. 

Poslanca Gantarja presenetil podjetnik

Tomaž Gantar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nikakor ni šlo gladko nekdanjemu ministru in poslancu stranke DeSUS Tomažu Gantarju. Gantar, ki je sicer že bil župan Pirana, je kandidiral kot neodvisni kandidat, v drugi krog pa se je uvrstil z minimalno prednostjo pred Đeniom Zadkovićem. Gantar je tako dobil 34,53 odstotkov podpore, samostojni podjetnik iz Lucije Zadković pa 34,45 odstotka podpore.

Velika podpora zagovorniku Magne

Zelo prepričljivo, z 68,97 odstotkov glasov podpore je nov mandat prejel župan občine Hoče- Slivnica, sicer zagovornik projekta Magna, Marko Soršak, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat. Tudi na toktratnih lokalnih volitvah so največ podpore dobili nestrankarski župani in neodvisne liste. 

 

 

 

  

Komentarjev 10
  • Avatar Sandralita
    Sandralita 23:58 19.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:12 19.november 2018.

    Rezultat ni čuden saj Ljubljana ni več slovenska Je glavno mesto v katerem teško slišiš slovensko besedo!! Počasi a sigurno bo cela Slovenija takšna!! In to zahvaljujoč vladajoči eliti,ki jim ni mar za Slovence in slovenstvo!! Prelahko smo prišli do ...prikaži več države in je žal ne znamo ceniti!! Slovenci smo bili navajeni hlapčevanja zato nas politika zopet sili v HLAPČEVSTVO!!

  • Janez_53 21:10 19.november 2018.

    Te ankete so približno tako natančne, kot če bi rezultate napovedala Carmen Ježovita.