Slovenija
5000 ogledov

Janković bo naslednja štiri leta kraljeval še lažje kot doslej

Štab Zorana Jankovića. Anže Petkovšek Praznovanje ob izzidu lokalnih volitev v štabu Zorana Jankovića.
Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je v Ljubljani prepričljivo zmagal dosedanji župan.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je v Ljubljani že v prvem krogu prepričljivo zmagal aktualni župan Zoran Janković

Volivci so mu namenili 60,65 odstotka glasov, njegovemu najmočnejšemu protikandidatu iz vrst SDS Anžetu Logarju je uspelo zbrati 29,20 odstoka glasov. 

"Zahvaljujem se svojim podpornikom in ekipi, ki je tako dobro delala, da so meni ostala samo soočenja," je dejal Janković in napovedal 500 novih projektov v naslednjem letu.

Logar je izrazil zadovoljstvo predvsem nad volilno udeležbo. "Toliko smo prevetrili kotlino, da se je volitev udeležilo za približno deset odstotnih točk več volivcev kot na prejšnjih volitvah," je dejal po objavi vzporednih rezultatov. "Z agilno kampanjo se da predramiti volilno bazo in je dober obet za naprej."

Zoran Janković Neuradno Slovenija V Ljubljani ne bo drugega kroga, Janković pometel z Logarjem

Zoran Janković | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dodal je, da je zanimivo, da sta, če rezultati vzporednih volitev držijo, dva kandidata dobila 90 odstotkov vseh glasov. "To je vprašanje za vladajočo koalicijo, kakšne kandidate predlagajo v Ljubljani," je dejal Logar. "Če bi koalicija, ki trenutno vlada v Sloveniji, ponudila močnega kandidata, bi imeli drugi krog."

Devet protikandidatov

Za županski stolček se je Janković potegoval z devetimi protikandidati, a so z izjemo Logarja vsi ostali daleč zadaj. Še največ je dobil Milan Jakopovilč iz Levice, ki je z 3,90 odstotki glasov zasedel tretje mesto. Z manj kot dvemi odstotki glasov zadaj capljajo Dragan Matić iz SMC, Tomaž Ogrin iz Zelenih Slovenije, Marko Koprivc (SD) in Smilijan Mekičar (Dobra drćava.

Lokalne volitve v Kranju. Lokalne volitve Slovenija Stranke izgubljajo moč in vpliv, zato raje kandidirajo sami

Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije), Mihalel Rihar (Naprej Slovenija) in Jožef Arh (Stranka enakopravnih dežel) so zbrali manj kot odstotke glasov volilnih udeležencev.

"Župan je kot hišnik"

Politični komentator Miha Kovač je za nacionalno televizijo ocenil, da je Logarju uspelo angažirati večino glasov na desnici. "Dobil je tudi kakšen protestni glas, ki sicer ne bi šel na desno stran," je dejal Kovač.

Štab Zorana Jankovića. | Avtor: Anže Petkovšek Praznovanje ob izzidu lokalnih volitev v štabu Zorana Jankovića. Anže Petkovšek

Poudaril je, da so bili kandidati v drugih strankah precej nesrečno izbrani. "Treba se je zavedati, da je župan bolj kot politik hišnik, ki skrbi za ceste in to, da luči delajo," je dejal Kovač. "Če bi želele stranke več narediti, bi morale za kandidata izbrati človeka, ki bi imel za sabo podjetniške izkušnje in bi dajal vtis, da je sposoben kaj praktično narediti. Če bi se pojavil tak kandidat, bi imel Janković bistveno večje težave." 

Lista Zorana Jankoviča s 23 poslanci

Zelo dobro kaže tudi Listi Zorana Jankovića, ki je po skoraj vseh preštetih glasovih z 42,38 odstotki dobila kar 23 svetniških mest v 45-članskem mestnem svetu. 

Boris Popovič Koper Slovenija Presenečenje v Kopru

Sledi SDS z desetimi svetniki, Levica s štirimi, Nova Slovenija in Socialni demokrati z dvemi. Po eno svetniško mesto bo, kot kaže, pripadlo SMC, SMC, LMŠ, SAB in Listi kolesarjev in pešcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • bojovi 15:48 20.november 2018.

    Lol, Zoki nje, drži 3/4 obljub, res da ima v ozadju sumljive zadeve, nje, ampak koliko toliko drži obljube,nje. Medtem SDSovci imajo pa popolno amnezijo in se nikoli ne držijo, kar obljubijo.

  • Spark 13:36 19.november 2018.

    [ "Župan je kot hišnik" Politični komentator Miha Kovač je za nacionalno televizijo ocenil, ... ] Podcenjivo in žaljivo. Podobno lahkotno bi lahko opisali tudi dotičnega, da ni nikakršna umetnost prelaganje knjig iz police na polico, ali pač je, ker ...prikaži več potrebuješ pri svojem delu lojtro.

  • Tupamaros 11:19 19.november 2018.

    Dobili smo v Ljubljani Beograd iz časov Slobodana Miloševića. Gnezdo kriminala, korupcije in narko mafije.