Slovenija
43994 ogledov

Slaba napoved, kot kaže izgubljamo boj z epidemijo

Maske na prostem
1/2
Saša Despot
"Epidemija raste. Nakazuje se, da se je začel tretji val. Žal so nas dohiteli in prehiteli novi bolj kužni sevi," v novi napovedi razvoja epidemije ocenjujejo strokovnjaki z Inštituta Jožef Stefan.

"Zato je še toliko bolj pomembno, da dosledno izvajamo samozaščitne ukrepe, da delamo od doma, če je le možno, in da se predvsem ne družimo v zaprtih prostorih. Tako nam bo morebiti uspelo dovolj upočasniti rast epidemije, da bomo z množičnim cepljenjem pravočasno dosegli zadostno imunost, ki bo krivulje obrnila navzdol in bomo lahko bolj normalno zaživeli," poudarjajo.

Ocenjujejo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=1,03. To pomeni, da sto obolelih okuži 103 nove ljudi.

"Ocenjujemo, da se približno vsakih devet dni prekuži odstotek populacije, kar skupaj z vplivom cepljenja zmanjša R približno vsakih 5 dni za eno stotinko glede na siceršnjo vrednost," so zapisali v novi napovedi. 

 | Avtor: IJS IJS

Angleški sev bo zmagal v nekaj dneh

"Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten v drugi polovici marca in takrat se bodo krivulje predvidoma obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 9 dni," ocenjujejo, a dodajajo, da je negotovost teh ocen velika.

 | Avtor: IJS IJS

Da bo cepljenje kmalu ustavilo epidemijo, ne gre računati. "Dokler ne bo precepljenih vsaj 10 % populacije (200.000+ ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj npr. 10 % precepljenost pomeni le 10 % manjši R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2). Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni (redno zračimo zaprte prostore, na javnih mestih uporabljamo zaščitno masko, vzdržujemo socialno distanco, umivamo/razkužujemo roke, uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav in o simptomih obveščamo svoje stike), saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb," še dodajajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 66
  • igorgeus 23:30 18.marec 2021.

    WHO je ugotovil, da bo covid ostal sezonski. bomo imeli lockdown forever?

  • rd2dmk2 22:08 17.marec 2021.

    ok, ker prihaja tretji val, je treba na hitro ruknt en kafe z vejco. zato so odprl še eno regijo, da bo do bogi blokarji končno lahko mal zapustl štiri stene in bo baba lahk šla v gorico, dedc pa ...prikaži več v gorice. da se bosta vsaj za par ur lahk ločila in se posvetila ljubčku in ljubici in bo IJS in NIJZ lahko zvečer že stel nove pozitivne in okužene in prišel do svojega tretjega vala.

  • la 19:21 17.marec 2021.

    če vam JJ reče cepite se,samo beži od cepljenja,ta ma plan zgleda da mrtvašnice napolni