Slovenija
2713 ogledov

Slovenci bi dodatno pritisnili na podjetja in banke

onesnaženje Saša Despot Pogled na industrijski obrat sredi Ljubljane.
Rezultati raziskave o okoljski zakonodaji so zelo zgovorni.

Nedavna raziskava v okviru kampanje Justice is Everybody's Business o stališčih Evropejcev do zakona, ki bi od podjetij terjal odgovornost na področju podnebnih sprememb, je pokazala, da večina podpira zakon, ki bi od podjetij zahteval zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, je sporočilo društvo Focus.

Raziskava je bila izvedena v Avstriji, Belgiji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, na Irskem, Nizozemskem, Poljskem, v Sloveniji in Španiji. Več kot 200 organizacij civilne družbe in posameznikov, med njimi že navedeni Focus, je podpisalo odprto pismo, v katerem pozivajo k večji odgovornosti podjetij za podnebne spremembe v svetovnih dobavnih verigah. 

Direktiva o skrbnem pregledu glede trajnostnosti, ki je trenutno v postopku sprejemanja v Evropskem parlamentu, bi lahko od podjetij v EU zahtevala, da sprejmejo ukrepe za ugotavljanje in preprečevanje kršitev človekovih pravic ter okoljske škode, kot sta krčenje gozdov in onesnaževanje, v celotnih globalnih vrednostnih verigah. Civilna družba je pred odločilnim glasovanjem opozorila na pomanjkljivosti predloga in pričakovanja državljanov EU.

Slovenci večinsko za

Več kot štiri petine (83 %) Slovenk in Slovencev podpira zakon EU, ki bi od vseh podjetij zahteval, da zmanjšajo emisije toplogrednih plinov in tako prispevajo k omejevanju globalnega segrevanja na 1,5 stopinje. V Sloveniji je podpora skoraj 10 odstotkov višja od evropskega povprečja (74 %), pri čemer 69 odstotkov vprašanih v Sloveniji poziva podjetja, naj zmanjšajo emisije tudi v času energetske krize.

Več kot štiri petine (82 %) Slovenk in Slovencev meni, da morajo biti banke odgovorne tudi za dejanja podjetij, v katera vlagajo ali jim posojajo denar. Evropsko povprečje je 64 odstotkov.

Skoraj tri četrtine (73 %) vprašanih v Sloveniji meni, da bi zakonodaja morala omogočiti posameznikom, ki so jih prizadele posledice podnebnih sprememb (npr. ekstremni vremenski pojavi, kot so poplave, suša in vročinski valovi), da zahtevajo odgovornost in tožijo podjetja, ki proizvajajo velike količine toplogrednih plinov.

Direktiva določa, da morajo biti vsa podjetja zavezana k skrbnemu pregledu in naslavljanju svojih podnebnih vplivov, da morajo biti vsa podjetja pravno odgovorna za svoje (negativne) vplive ter da morajo imeti vsa podjetja verodostojen načrt za uskladitev svojih dejavnosti s Pariškim sporazumom in omejitvijo globalnega segrevanja na 1,5 stopinje.

Francija proti

Nekatere države, med njimi Francija, so si prizadevale za izključitev finančnega sektorja iz predlaganih pravil EU o skrbnem pregledu. Kot je nedavno zatrdil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem Dejan Židan, Slovenija podpira vključitev finančnega sektorja v obseg dolžne skrbnosti, kar bo še posebej pomembno v času tirlateralnega pogajanja v jeseni, ko se bo oblikovalo končno besedilo direktive.

"Izredno visoka podpora prebivalcev Slovenije potrjuje, da moramo zdaj zahtevati od podjetij v EU, da prispevajo k omejevanju izpustov toplogrednih plinov in vpliva na okolje. Države so se v okviru Pariškega sporazuma in podnebnih pogajanj že zavezale k ukrepom. Veliko je aktivnih posameznikov in skupnosti. Zdaj pa je potrebno odgovornost podjetij za vplive na okolje in podnebne spremembe določiti z zakonom. Jasno je, da nihče ne bi smel ignorirati podnebne in okoljske pravičnosti. Zato upamo, da bo to prepoznal tudi Evropski parlament, ter kasneje Evropska komisija in države članice," je zapisala Živa Kavka Gobbo, predsednica društva Focus.

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 06:11 13.april 2023.

    vsi smo za za lepo deželo, brez smradu in svinjarije, ko pa je treba sam nekaj naredit e.. to pa ne jest ne NE,, zakaj se kot prvo ne ukine kajenje. takšno in drugačno. kot treje zakaj se ne ukine ...prikaži več plastčna embalaža, mogoče tud pločevinke. zato ker folk ne bo naredil nič. bo se podpisal na peticijo, bopa še vedno kupoval kofe za sabo vedno in vedno nov plastični lonček.kja pa da bi imel svoj pisker sabo. kdo od vas teži v trgovin da mu ne zavijao salomo v tri sorte celofana. no kdo ?

  • Boschtjan Zupanchich 06:10 13.april 2023.

    A tile "podnebni" Bedaki še vedno ne vedo, da Globalno Segrevanje Ni Popolnoma NIč povezano z Globalnim onesnaženjem ozračja ??? !!! ???

  • LukaMB 19:33 12.april 2023.

    Predvsem banke nas lupijo s svojimi paketi in obrestnimi merami in vzamejo visoko provizijo za dvig našega lastnega denarja, ker ni nobene inšpekcije in varnostne socialne kapice tukaj, važno da onaniranci na sankcije Rusiji podajajo nekakšne kapice in spodbujajo ukro-fašiste ...prikaži več nekje, ki nas peljejo v grob in ekonomsko nazadovanje. Čestitam zblojeni EU.

Sorodne novice