Slovenija
68 ogledov

Slovenci še vedno množično deremo na Hrvaško

Makarska Profimedias
Prvomajski prazniki predstavljajo tradicionalno "prelomnico", ko Slovenci odpremo poletni počitniško sezono. Tudi v letošnjem letu smo v največji meri potovali na Hrvaško. Južni sosedje so s prvo tretjino leta več kot zadovoljni, obiskalo jih je 22 odstotkov več ljudi kot v enakem obdobju lani.

Na Hrvaškem turizem predstavlja najhitreje rastočo gospodarsko panogo, odlične rezultate upravičeno pričakujejo tudi v letošnjem letu, je ta konec tedna izpostavil hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. "V prvih štirih mesecih beležimo 1,7 milijona prihodov in 4,7 milijona nočitev, kar v primerjavi z istim obdobjem v lanskem letu predstavlja 22 odstotkov več prihodov in 26 odstotkov več nočitev. Številke govorijo, da nas čaka odlično turistično leto z rastjo prometa, ki je daleč višji od evropskega povprečja."

Največ, 546 tisoč je bilo nemških turistov, sledili so Slovenci s 489 tisoč nočitvami. Hrvaški minister za turizem Cappelli je posebej zadovoljen, ker so številne letalske družbe letos vzpostavile nove letalske povezave, posebej z Veliko Britanijo, Francijo, Španijo, Kanado in skandinavskimi državami.

V prvih štirih mesecih leta je bilo največ, več kot četrtina gostov v hrvaški Istri. Med mesti je bil na prvem mestu Zagreb z več kot pol milijona nočitvami, sledili so Dubrovnik, Poreč, Opatija in Rovinj.

Iščejo sprostitev in animacijo za otroke

Kot ugotavljajo v agenciji Sonček se veliko Slovencev med prvomajskimi prazniki odpravi na organizirana potovanja z avtobusi ali letali, a še več se jih odloči za nekaj sproščenih dni v družbi prijateljev ob morju. Tudi slovenske terme so dobro zasedene, saj omogočajo kopanje ne glede na vreme.

"Po pričakovanju je največ Slovencev potovalo na sosednjo Hrvaško, večinoma v Istro in na Kvarner. Iščejo objekte, ki jih obkrožajo športni tereni in kjer je organizirana animacija za otroke. V Istri se raje odločajo za apartmaje, ki jim nudijo nekaj več svobode gibanja, južneje pa se večinoma odločijo za hotele. Izpostavim lahko Mali Lošinj, ki je v predsezoni vedno dobro prodan, saj gre za naravno klimatsko zdravilišče," pove Nataša Jeza Kotnik z omenjene agencije.

Kot novost v ponudbi, za katero se odločajo številni turisti, omeni program Obiranja jagod v Dalmaciji. "V kombinaciji z Bračem ali Hvarom potniki obiščejo plantažo znanih Vrgoraških jagod, kjer se s proizvodnjo svetovno znanih jagod ukvarja kar 150 družin. Podobno kot jesensko obiranje mandarin je tudi ta program prava uspešnica."

Jeza Kotnikova je potrdila številke, ki jih je izpostavil hrvaški minister za turizem; število rezervacij je glede na lanskoletno primerljivo obdobje večje. Vprašanja, kako dobri rezultati in večje povpraševanje vplivajo na ceno, ne želi komentirati, pove le, da si agencije že pred sezono skušajo zagotoviti ugodnejše ponudbe. Vsekakor pa je pametno letovanje med počitnicami - v kolikor se boste odločili za Hrvaško - rezervirati čim prej. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Ludvik Miholic 20:23 09.maj 2017.

    slovenski lopovi so v sloveniji pokradli nase tovarne katere nam je tito zgradil in so si na hrvaskem pokupili hise in apartmane cela slovenska mafija je v barbarigi in v okolici istre prokleti lopovi

  • ode 20:59 08.maj 2017.

    Derete ne deremo.

  • jozicamurn 13:14 08.maj 2017.

    Sej dol rinejo edino elitni vikendaši naše posrane vlade, zaradi katerih smo izgubili Istro in pa tisti prikoličarji na krompirju, ki dlje od Hrvaške niso šli v življenju in mislijo da so videli cel svet. Pri nas je tudi dosti ...prikaži več hrčkov, ki seveda rinejo tja s SLO osebno in pa veliko muslijev, ki nimajo kam drugam iti kot pa tja ali v Albanijo k svojim teroristom in na Bližnji Vzhod in Turčijo. Tukaj se pa konča. V mlako BiH morja imenovano Neum pa noče noben. P.s.: Hrvat je tat, Istra je naša! Teran je naš! Kranjska klobasa je naša!