Slovenija
10234 ogledov

Slovenci smo rekorderji, kredite bomo odplačevali še dolga leta

Igor Masten Saša Despot
Ne drži, da Slovenija za boj proti posledicam epidemije namenja manj denarja kot druge države, je v sinočnjih odmevih dejal ekonomist Igor Masten, ki sodeluje tudi v svetovalni skupini, ki jo vodi Matej Lahovnik.

"Neposredni fiskalni ukrepi so reda velikosti 4,5 odstotka BDP s potencialom, da preseže 5 odstotkov, to je najizdatnejši fiskalni paket med članicami EU. Primerljiv je z nemškim, ki je drugi največji," je zagotovil Masten. 

To kaže tudi graf, ki so ga pripravili na spletni strani voxeu.org, kjer so sicer že 5. aprila naračunali še višji delež izdatkov. 

Šircelj: denar za ukrepe je naš, ne pa evropski

"Za spopad s krizo je na ravni EU predvidenih za štiri odstotke BDP EU. Naši ukrepi so dobrih šest odstotkov BDP. Slovenija namenja za omilitev več kot je predvideno v EU. Večina ukrepov na ravni EU še ni vzpostavljenih, temeljijo na posojilih in poroštvih EIB . Nekaj izjem je pri neposrednih stroških za opremo zdravstva, drugje še ne. Napačen je bil vtis, da bo EU neposredno pomagala za okrevanje gospodarstva z denarjem. Pri spopadu s krizo smo bolj ali manj sami," je na današnji novinarski konferenci dejal finančni minister Andrej Šircelj.

Tudi stroški poroštev bodo podobni sosednjim državam, je zagotovil Masten. "Mogoče bo refinancirati likvidnostna posojila od začetka pandemije, ni ovir, da ne bi jutri zjutraj steklo likvidnostno financiranje," je dejal sinoči, potem ko je vlada sprejela drugi paket ukrepov proti krizi, ki jo je povzročila pandemija. Država bo prevzela tveganje (dala poroštvo) za kredite, s katerimi bodo banke nadomestile kredite, ki zapadejo letos. Sprejete ukrepe bodo ministri podrobneje predstavili danes in v prihodnjih dneh. 

Tretji paket naj bi bil bolj ciljan. "Določene panoge bodo bolj prizadete kot druge, nekatere se na srednji rok ne bodo uspeli pobrati na nivoje poslovanje pred pandemijo. Ukrepi bi morali biti namenjeni tem," je dejal Masten in omenil na primer turizem. 

Ukrepi bodo pustili enormno fiskalno breme na proračunu. Tretji paket naj bi bil namenjen temu, da bo izhod iz krize hiter in čimbolj dinamičen in da finančno breme države ne postane preveliko. Posledice tako silovitega gospodarskega upada, te dolgove, bo treba vračati v dolgih letih, ki prihajajo. 
Igor Masten

Masten opozarja, da v zadnjih stotih letih še ni bilo tako globokega in hitrega gospodarskega upada. "Vse skupaj se je zgodilo v treh tednih. Upamo lahko, da bo tudi preobrat hiter," je dejal Masten in dodal, da so ocene upada BDP od šest do 16 odstotkov, a da ne vključujejo ukrepov, ki so rekordno visoki. "Če ne bo ponovitve izbruha pandemije v začetku jeseni in ne bo omejevalnih ukrepov, lahko Slovenija namesto z minus šest ali minus deset izide z upadom med minus dva in minus tri, kar bo glede na razmere, ki jih živimo, velik uspeh," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:17 23.april 2020.

    Sedaj pa ne razumem levakov!! Vsi bi radi dobili pomoč države ampak ste proti temu,da se država zadolži!! Dajte povejte kje pa naj dobijo denar?? Opozicija še vedno ni zadovoljna oni bi še radi dali več in večim !! Verjetno ...prikaži več ste levaki pričakovali,da bo miljardo kredita razdelila med socialna probleme FDV študente in Metelkovo !! Podjetja in ostali pa bi zoprt dobili figo saj ne pripadajo "pravi strani"!!

  • Žurnalček 12:07 22.april 2020.

    Ni nobene niti najmanjše variante , da pademo samo za 2-3% . Padec v SLO bo od 8-12 % ! In če bo 8 % bo super ! Vidimo in slišimo se na koncu leta !

  • Ender3 11:50 22.april 2020.

    Je kdo kaj drugega pričakoval od te vlade razen povečevanje dolga. Deja vu !