Slovenija
10357 ogledov

RTV: Rekli so nam, da nam pripada samo pol plače nadomestila

Novice: Informativni program RTV Slovenija zapušča še en znan obraz
1/2
Anže Petkovšek RTV Slovenija
"Za varstvo bomo dobili samo 50 odstotkov plače. Tako naj bi bilo za vse javne zavode, nadomestilo 80 odstotkov pa menda velja le za zasebni sektor," nam je sporočil bralec, ki dela na RTV Slovenija.

V to smo dvomili, a nam je nato poslal poročilo s sveta delavcev v začetku aprila, kjer je zapisano, da je bilo "na seji izpostavljeno, da za tiste zaposlene, ki zaradi višje sile pazijo otroka, na RTV Slovenija pripada polovica plače in ne 80 odstotkov plače. Takšno določilo, da se izplača 50 odstotkov plače za varstvo otroka velja za celoten javni sektor," so zapisali v obvestilu zaposlenim.

Na RTV Slovenija so nam zagotovili, da to ne drži. "Zaposleni bodo prejeli nadomestila skladno z določbami Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), torej v višini 80 % osnovne plače iz 7. odstavka 137. člena Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)," so zapisali in hkrati dodali, od kod izvira nesporazum.

Prvi sklep je bil 50 odstotkov plače

"Pred sprejetjem in uveljavitvijo zakona so zaposleni prejeli sklep s takrat veljavno odmero nadomestila v višini 50 odstotkov. Sedaj pa bodo prejeli sklep, s katerim jim bo določena višina nadomestila v skladu s sprejetim in uveljavljenim ZIUZEOP-om za ves čas epidemije. Pri izplačilu plače bo že obračunano nadomestilo v višini 80 odstotkov," so nam pojasnili.

Omenjeni zakon je bil sicer sprejet 2. aprila, v Uradnem listu je bil objavljen 10. aprila, velja pa od 11. aprila.

Na ministrstvu za javno upravo so nam pojasnili, da enako velja tudi za javne uslužbence.

"V sprejetem zakonu – ZIUZEOP, ki velja od sobote, 11. aprila 2020, ukrepi, ki so določeni v III. delu in so začasni, pa se uporabljajo od 13. marca, je tudi 9. poglavje, ki ureja javni sektor. V tem poglavju je 70. člen, ki ureja nadomestila v primeru karantene, višje sile in čakanja na delo doma. Tako je tudi za javne uslužbence urejeno enako kot za ostale in jim v primeru višje sile, ki je v ZIUZEOP opredeljena kot epidemija in zaradi katere so nekateri doma za varstvo otrok, drugi ne morejo priti, ker ni javnega prevoza ali so zaprte državne meje, pripada nadomestilo plače v višini 80 % osnove. Osnova je povprečna plača preteklih treh mesecev," so nam pojasnili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • micktore 21:59 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • luka65 13:29 15.april 2020.

    RTV parazitke tipa Molk, Carl, Anžlovar, Ambrožić, Kočar, Mavec, Širok, Shimaya, Krljić, Ašćić, .... in 2000 drugih Kadunčevih & co. sorodnikov, nagnat obirat hmelj in poljščine, da ima država vsaj neko korist od zajedalk trpečega ljudstva, ki jih obilno plačuje za NIČ!

  • Ender3 12:02 15.april 2020.

    Vladi podvojit plačo, hudo so obremenjeni z menjavo svojih kadrov in prirejanjem podatkov. Plače na RTV zmanjšat, Noro24Tv pa prepovedat!

Sorodne novice