Slovenija
3118 ogledov

Omejitev gibanja na občino gre na ustavno sodišče

koronavirus COVID-19 Ljubljana Epa
Ustavno sodišče bo obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti odloka o prepovedi gibanja zunaj občin.

Ustavno sodišče bo v četrtek začelo obravnavo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin, so potrdili na ustavnem sodišču. Pobudnika ocene ustavnosti za zdaj ne razkrivajo.

Osnovna šola Slovenija Tako bi lahko po novem potekalo šolanje

V medijih so se po uveljavitvi odloka, ki ga je vlada sprejela 29. marca kot odziv na epidemijo novega koronavirusa, pojavili očitki, da je omejitev gibanja na občino stalnega ali začasnega prebivališča neustavna.

Bojana Beović Koronavirus Slovenija Beovičeva napovedala, kdaj bi lahko sprostili prve ukrepe

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je nanje v sredo odgovoril prek Twitterja. "Si predstavljate, da zadnje tri tedne celotna Slovenija hodi, kjer komu paše, DZ pa tako kot PKP1 zakon z vsebino odloka še vedno sprejema in ta še ni v veljavi? Si lahko predstavljate, koliko žrtev bi že imeli in koliko bolnikov na respiratorjih?" je zapisal.

O začetku obravnave pobude je danes prvi poročal spletni portal Pod črto, ki navaja, da mora vlada sodišču do srede poslati utemeljitev za sprejetje odloka.

Hrvaška obala Ostaja upanje? Popotnik Novo o poletnem dopustovanju na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:03 14.april 2020.

    [ Omejitev gibanja na občino gre na ustavno sodišče ] V celoti podpiram.

  • mizimazi 16:29 14.april 2020.

    Avtor ustavne presoje je 100% mali levi Mesečni pederček...

  • DasAuto 15:49 14.april 2020.

    a bo kdo povrnil kazni, če ugotovijo neustavnost? slovenija je preveč demografsko raznolika, da bi kar tako omejili občine, vsak del slovenije ima svoje specifike in vse zmetat v isti koš res ni enakopravno. vsekakor bi morali za začetek bolj ...prikaži več omejiti krizna žarišča, drugje, kjer smo bolj odgovorni in ne občutimo pandemije, ker odgovorno ravnamo, vsi ti ukrepi ne bi bili portebni, ker prevlada zdrava kmečka pamet...

Sorodne novice