Slovenija
297 ogledov

Slovenci varijo najboljše avstrijsko pivo

pivo Shutterstock
Uspešna slovenska mikropivovarna Bevog v Avstriji spet podvaja varjenje piva. Kot ena prvih butičnih pivovarn v celinski Evropi polnijo piva tudi v pločevinke.

Mikropivovarna Bevog iz Potrne pri Radgoni, katere lastnik in direktor je Gornjeradgončan Vasja Golar, je že tri leta zapored najboljša avstrijska pivovarna, ki obenem vari najboljše pivo v Avstriji. Letos bodo varjenje podvojili na 8000 hektolitrov, pivo pa bodo kot eni prvih v Evropi začeli polniti tudi v pločevinke.

Butična pivovarna (craft) Bevog, znana tudi po tem, da jo je lastnik nameraval postaviti v Sloveniji, na gornjeradgonskem grajskem hribu, vendar je zaradi birokratskih ovir 1,5 milijona evrov vreden projekt izpeljal v Avstriji, žanje velike uspehe že od začetka.

Zbirajo zlate medalje

Prve steklenice so napolnili januarja 2013 in takoj med 3600 novimi pivovarnami dobili nagrado za tretjo najboljšo novo pivovarno na svetu, ki jo vsako leto podeljuje največji spletni portal za ocenjevanje piva na svetu ratebeer.com. Leta 2013 so dobili tudi zlato medaljo za najboljše pivo in zlato medaljo za najboljšo tujo pivovarno na Festivalu piva v Ljubljani.

Da so vsi nazivi realni, potrjuje tudi avstrijski svetovalec za butično pivo Markus Betz in napoveduje, da se bo tržni delež tovrstnih piv na avstrijskem trgu v dveh do treh letih s sedanjih dveh odstotkov dvignil na deset odstotkov.

Že 12 zaposlenih

V Bevogu se posvečajo predvsem pivom zgornje fermentacije, splošno znanih kot piva ale, ki izhajajo iz Anglije, vendar pri njihovih, kot pravi Golar, slog piva, za katerega se odločijo, razstavijo, dodajo širok spekter pridobljenega znanja, nove ideje, različne poglede ter ga nato sestavijo in izoblikujejo nazaj v svoje pivo, ki pa ni strogo zabetonirano v predpisane okvirje posameznega stila.

"Pri kreiranju receptov težimo k popolnosti ter se odrekamo kompromisom, ki jih je žal v moderni, masovni proizvodnji piva zdaleč preveč. Pri oblikovanju naših piv si vzamemo čas in z vsakim našim produktom sebi in ljubiteljem piva craft ponudimo največ in tudi pri grafični podobi pivovarne poskušamo zaobjeti direkten odraz piva, njegovega značaja, telesa, alkoholne moči, vsebnosti hmelja in sladu, zgodovine, stila ter občutka, ki ga posameznik doživi ob zaužitju," je dodal Golar.

Na začetku so bili v pivovarni zaposleni trije, zdaj jih je 12, vsi so Slovenci, za novo naložbo so poleg svojega denarja dobili nepovratna sredstva, za posojilo, ki so ga najeli, pa jamči avstrijska država. S širitvijo bodo ob 450 kvadratnih metrih pridobili še 670 kvadratnih metrov površin, kjer bodo cisterne za fermentacijo in zorenje piva, nova polnilnica za pločevinke, nova polnilnica za steklenice, skladišče in druga visoko tehnološka oprema.

V Bevogu posebno pozornost namenjajo kakovosti, saj so njihova piva najvišjega kakovostnega razreda, kot ena prvih butičnih pivovarn v celinski Evropi pa polnijo piva tudi v pločevinke, ki so bolj praktične, z razvojem tehnologije pa pivo v njih nima nobenega okusa ali vonja po kovini, ki je ustrezno zaščitena.

V ZDA je ta hip več kot 500 butičnih pivovarn, ki polnijo pivo v pločevinke in ta trend se že seli po celem svetu. V Bevogu bodo v pločevinke za zdaj polnili svetla piva, Golar pa dodaja, da "ima pločevinka veliko prednosti tudi pri varovanju okolja, saj se aluminij povsem reciklira, primernejša pa je tudi za transport."

 

Komentarjev 4
  • Dixon 14:10 15.februar 2016.

    Več kot polovico prodajo v Sloveniji. Vsaka mu čast, da mu tole uspeva!

  • Žvižgač 14:27 14.februar 2016.

    Če je dobro za Avstrijce in cel svet, ni nujno, da je dovolj dobro za nas. Mi imamo Šrotka in Unionsko vodico, kjer so se in se še veliko prascev pase. Pa milijon gor ali dol, mi smo v pripravljenosti.

  • Avatar praufo
    praufo 12:05 14.februar 2016.

    "so what" je rekel Borut Pahor in "boli me džoko" je rekel Karel Erjavec. In to je to. Je še kaj za dodat. Kar se pa tiče odgovornosti, pa besedo lahko mirne duše črtajo iz vseh slovenskih slovarjev, ker je nepotrebna.