Slovenija
35329 ogledov

Slovenec ni prišel po 1,3 milijona evrov

Loterija Slovenije Saša Despot
Neizplačanih dobitkov je v Sloveniji iz leta v leto manj.

V ZDA so pred dnevi podelili enega najvišjih loterijskih dobitkov. V skladu se je namreč nabralo 1,4 milijarde evrov oz. 1,6 milijarde dolarjev. V Ameriki loterija dobitnikom ponuja dve možnosti izplačila dobitkov. Odločijo se lahko za 30-letno rento ali pa za izplačilo celotnega zneska. Večina jih izbere slednje, a je v tem primeru znesek, ki ga prejmejo precej nižji. 

V primeru zadnjega dobitka bo tako srečni dobitnik domov odnesel "le" okoli 450 milijonov dolarjev, če se bo odločil za enkratno izplačilo. V primeru enkratnega izplačila namreč dobi "le" 905 milijonov dolarjev, od katerih mora nato plačati še davek. 

Rente v Sloveniji ni

V Sloveniji možnosti rentnega izplačila ni. "Dobitke od iger na srečo Loterija izplača dobitniku na transakcijski račun - v enkratnem znesku," pojasnjujejo na Loteriji Slovenija. Dobitki, višji od 300 evrov, so pri nas obdavčeni s 15-odstotnim davkom. Loterija Slovenija davek nakaže občini stalnega prebivališča dobitnika, dobitnik pa prejme razliko na svoj bančni račun. "Dobitka ni treba prijaviti v napoved za odmero dohodnine – 15 % davek občini stalnega prebivališča je tako za dobitnika edini 'strošek'," poudarja Mateja Slamnik z Loterije Slovenije. 

Razlika med ameriško in slovensko loterijo je tudi v obravnavi dobitnikov. Fotografije in izjave dobitnikov ameriške loterije velikokrat preplavijo ameriške in svetovne medije. Nemalokrat lahko vidimo predstavnike loterije, ki se s čekom v roki fotografirajo s srečnim dobitnikom. 

"V Loteriji Slovenije skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, mednarodnimi standardi in notranjimi pravili skrbno varujemo osebne podatke dobitnikov. Tako npr. objavimo le kraj vplačila dobitnega listka, medtem ko občine stalnega prebivališča dobitnika, ki ni nujno enaka kraju vplačila, ne objavimo," o upravljanju s podatki pravi Slamnik. "Podatki o občinah, ki so prejele 'loterijski' denar in kaj so z njim financirale, se tako pojavijo v medijih na podlagi drugih virov (izjave županov ipd.). V Sloveniji lahko rečem, da želi večina dobitnikov ostati anonimnih in igralci cenijo, da so njihovi osebni podatki obravnavani v tako obvladovanem okolju." 

Slovenija 08.12.13, Eurojackpot, mednarodna loterija, loto, zadetek, denar, foto | Avtor: EPA EPA

Izplačujejo si tudi manjše dobitke

V Sloveniji je neizplačanih dobitkov iz leta v leto manj. Če so pred časom manjši dobitki, vredni evro ali dva, ostajali neizplačani, si igralci danes izplačujejo tudi te, opažajo pri Loteriji Slovenije. 

"Najvišji neizplačan dobitek v zgodovini prirejanja iger je dobitek Lotko 6, vreden 1,3 milijona evrov. 20. julija 2014 je igralec listek vplačal na prodajnem mestu Pošte Slovenije na Tacenski ulici 133 v Ljubljani. Po intenzivnem, pa na koncu vendar neuspešnemu iskanju dobitnika, je Loterija nato 1,3 milijona evrov 9. novembra 2014 vrnila nazaj v igro Loto," pojasnjuje Mateja Slamnik.

Največ Slovencev še vedno igra Loto. Po podatkih zadnje tržne raziskave (Ipsos, 2018) Loto igra 860.000 polnoletnih Slovencev. Približno sto tisoč manj jih igra Eurojackpot. Sledijo srečke, Vikinglotto in 3x3.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • turob 18:26 04.november 2018.

    v tako majhnih krajih kot grosuplje in žalec se ni izvedelo kateri so zadeli eurojackpot?

  • Jana Bejba 14:43 04.november 2018.

    Resnice o loteriji, za katero nočejo, da veš.. In na veliko nasploh zavajajo potrošnike. In resnične zgodbe o teh ljudeh, ki so zadeli na loteriji.. _________ Secrets The Lottery Doesn't Want You To Know - https://youtu.be/S4GoIKOxBV8 _________ Biggest Lottery Winners, ...prikaži več Where Are They Now - https://youtu.be/tpNGO2N1-zg

  • kapibara 09:08 02.november 2018.

    Ko zadanem glavni dobitek, se takoj prijavim pri kolegu v Grosuplju, samo da jankoviĆ ne dobi deleža..

Sorodne novice