Slovenija
1954 ogledov

Slovenija bo Hrvaški dala zeleno luč, v zameno ne bo dobila nič

Novice: Dodatne kadrovske spremembe. To je sklenila vlada. Vlada RS, vlada Robert Golob Vlada RS
Vlada naj bi na današnji seji predvidoma obravnavala stališče Slovenije glede pričakovanega vstopa Hrvaške v schengen. Slovenija naj bi hrvaški vstop podprla, vendar vseeno vztrajala pri implementaciji arbitražne odločitve glede meje.

Medtem ko podpora Slovenije vstopu njene južne sosede v schengen ni pod vprašajem, naj bi šele razprava na vladi pokazala, ali obstaja soglasje tudi glede omenjene enostranske izjave. To je pred dnevi potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon in obenem dejala, da se to soglasje nakazuje.

Po obravnavi na vladi bosta gradivo in izjava romala v državni zbor, kjer ju bo v skladu z zakonom o sodelovanju vlade in DZ obravnaval pristojni odbor za zadeve EU.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra in ga po pričakovanjih podprli. Za pozitivno odločitev o vstopu Hrvaške je potrebno soglasje članic schengna, k taki odločitvi pa članice pozivata tako Evropski parlament kot komisija.

Kot so pojasnili na MZZ, bo odločitev formalno sprejeta kot sklep Sveta o uporabi vseh določb schengenskega pravnega reda na Hrvaškem in k temu sklepu naj bi Slovenija priložila omenjeno nacionalno izjavo. Podlaga za sprejetje izjave bo tako stališče Slovenije do omenjenega sklepa sveta.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Hrvaška v schengen Slovenija Kakšne spremembe lahko na meji s Hrvaško pričakujemo 1. januarja Meja s Hrvaško hrvaška meja Slovenija Fajonova tudi po 1. januarju ne izključuje nadzora na meji s Hrvaško
Komentarjev 10
  • alen04 10:21 17.november 2022.

    Ravno Fajonka je bila polnih ust kako gre AS z roko v roki s Shengnom. Isto sranje ste samo drugače zapakirani. Upal sem, da bo tokrat drugače, pa je vse isti šit. Hvala lepa svoboda, golobi in ostali....

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 10:00 17.november 2022.

    Istro bomo nazaj dobili😂

  • Avatar luckyss
    luckyss 09:55 17.november 2022.

    Slovenija bo Hrvaški dala zeleno luč, v zameno ne bo dobila nič....To seveda ne drži, namesto Slovenije bo ciljna država za migrante postala Hrvaška...Mi pa lahko uvedemo nadzor meje tako kot Avstrija nam, kar je Fajonova na veliko ogorčenje Hrvatekov že omenila..