Slovenija
47245 ogledov

Slovenija danes čez mejo, ki velja za varno državo

Koronavirus v Franciji
1/2
Epa
Včeraj je bilo opravljenih 1198 testov, s katerimi so potrdili 21 novih okužb z novim koronavirusom. Devet bolnikov s covidom-19 je hospitaliziranih, nihče ne potrebuje intenzivne nege.

Tako slabega rezultata novo odkritih okužb nismo imeli že od srede aprila. Na Koroškem je kar devet novih okužb, pet v občini Ravne na Koroškem in štiri v Dravogradu, pet novih okužb so včeraj potrdili tudi v Ljubljani. Po eno novo okužbo so potrdili v občinah Koper, Pivka, Cerknica, Mengeš, Moravče, Ruše in Oplotnica, kjer je zaradi potrjene okužbe v karanteni oddelek vrtca.

Ravnateljica vrtca Stanislava Stegne je za STA povedala, da so takoj, ko so bili obveščeni o okužbi s strani NIJZ, obvestili starše vseh desetih otrok, ki bi lahko imeli stik s to okuženo osebo. Otroke so starši odpeljali domov in dobili od NIJZ navodila za nadaljnje ravnanje. 

Naslednjih 14 dni bo ta vrtčevska skupina ostala doma, medtem ko ostali deli vrtca, tudi omenjene enote v Oplotnici, nemoteno delujejo naprej. Ravnateljica je poudarila, da so vse prostore še enkrat temeljito očistili in razkužili, že prej pa so spoštovali vsa navodila glede preprečevanja širjenja virusa. 

Koroški primeru so povezani

Potem ko na Koroškem od 8. maja sedem tednov niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, so najprej minulo soboto en primer in nato še tri v nedeljo potrdili pri občanih Raven na Koroškem. Tam so nato še en primer potrdili v torek in še pet v sredo. Skupno je tako po podatki spletne strani covid-19 sledilnik na Ravnah deset aktivnih primerov. 

Vsi primeri na območju Raven so povezani, okužba pa izvira iz tujine, je za STA povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Okuženi so v karanteni, posebnih ukrepov v ustanovah ali podjetjih na območju te občine pa zaradi tega doslej niso uvajali. Pomoč okuženim na območju Raven že nudi občinska civilna zaščita, je še povedal Rožen.

V zvezi s potrjenimi primeri na Koroškem v teh dneh so na ravenski enoti NIJZ predlagali 24 karanten, sicer pa epidemiološko poizvedovanje poteka. "Glede na opredelitev tesno rizičnih kontaktov predlagamo karantene, pri ostalih svetujemo samoopazovanje in samoizolacijo ter odgovorno ravnanje glede preprečevanja prenosa," so še navedli na enoti NIJZ.

Doslej so v Sloveniji potrdili skupno 1633 okužb. Skupno število okužb je danes le za 20 večje kot v sredo, saj so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje informacijo o eni ugotovljeni okužbi iz občine Šentjernej naknadno, po ponovljenih testih, preklicali. 

Slovenija na tem, da ne bo več varna država

Številka 21 novih okužb na dan je že precej čez mejo, pri kateri Slovenija ne bo več epidemiološko varna država. Če bi imeli dva tedna po 21 okužb na dan, bi konkretno presegli mejo desetih aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev, kazalnik bi bil 14, kolikor je trenutno na Hrvaškem. 

Merilo za določanje varne ali nevarne države je skupno število okužb v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev. Trenutno je število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji 5,9, meja za varno državo je deset.

Da bi ostali epidemiološko varna država, v Sloveniji v 14-dnevnem obdobju ne smemo imeti povprečno več kot 15 potrjenih okužb na dan. 

Od kod je največ uvoženih primerov okužb v Sloveniji, si lahko preberete tukaj. 

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je že včeraj opozorila, da bi lahko povečanju števila okužb sledili bolj drastični ukrepi. Pojasnila je, da velik del novih okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav imamo tudi širjenje po državi iz neprepoznanih virov. V oddaji Svetovalni servis na Radiu Slovenije je opozrila, da zaradi okužb, ki pridejo od drugod, prihaja do dodatnih primerov pri nas, kar je zelo zaskrbljujoče. 

V zadnjih dneh so se pojavljali primeri, ki niso bili iz tveganih skupin, v zadnjih dneh pa je prišlo tudi do hujšega primera, je dodala. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

,

 

 

 

Komentarjev 28
  • munja 18:26 02.julij 2020.

    Zakaj pa ni bila že uvedena karantena za tiste, ki prihajajo iz kritičnih držav???

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:32 02.julij 2020.

    prirejen zavajajoč naslov primeren temu podnu od portala, da se lahko nekaj skromno izobraženih levičarjev od jutra do večera druži in sprošča, ter piše svoje primitivne komentarje. podpiram, bolje to, kot pa močne tablete, da lahko ličinke sploh zaspijo.

  • Marka Skace 16:05 02.julij 2020.

    Naša vodilna politična elita ima v večini vikend vile na hrvaškem pa morajo sedaj njihovi hlapci pripraviti vse za njihovo dopustovanje.Zato nimajo interesa za omejitev prehoda meje in so postali pravi primariji v poznavanju COVIDA.