Slovenija
13822 ogledov

Slovenija domnevnega roparja noče izročiti Hrvaški

<slovenija>21.10.08, zlato, zlatarna, podjetje moro, ljubljana, foto: nik
1/2
Nik Rovan
Slovensko višje sodišče je zavrnilo prošnjo.

40-letnega Romana Stunkovića sosedje sumijo spektakularnega ropa v zagrebški poslovalnici podjetja Moro&Kunst, ki se ukvarja s prodajo zlata. Zaslovel je, ker je uslužbenki prinesel rožo, rop je namreč izvedel osmega marca.

Na Hrvaškem so nad odločitvijo presenenečeni, saj so vse nižje sodne instance pri nas na zahteve hrvaške strani odgovorile pozitivno. Tako so mu na primer v Sloveniji odredili hišni pripor, iz katerega je sedaj izpuščen, poroča Jutarnji list.

Biološke sledi, ki se ujemajo, niso dovolj? 

Kriminalisti so namreč na kraju zločina našli Stunkovićeve biološke sledi, a je kljub temu slovensko pravosodno ministrstvo hrvaško obvestilo, da izročitve ne bo, saj niso izpolnjeni pogoji, ki jih zahteva evropski priporni nalog.

Krško sodišče nam je poslalo pojasnila, zakaj izročitve ne bo, kot je mogoče razumeti, pa je krivda za to izključno na hrvaški strani. 

zlato Slovenija Bizarno, zakaj so roparja izpustili iz hišnega pripora

Stunković sicer živi v Dobovi, med hišno preiskavo pa policisti niso našli ničesar, kar bi ga povezalo z ropom. Imel pa je od ropa do novembra, ko je bila izvedena hišna preiskava, več kot dovolj časa, da je skril plen.

Če ne bi bil pohlepen, bi rop ostal nerešen ... 

Njegove biološke sledi so hrvaški kriminalisti našli na prerezani vezici in te so se ujemale s sledmi iz ropa v Termah Čatež pred približno desetimi leti, za katerega je bil obsojen na osem let zapora. Rop bi najbrž ostal nerešen, če ne bi bil Stunković preveč pohlepen. Zaposleni je namreč z vezicami zvezal roke in noge ter ji v usta zabasal cunjo, ko je v vitrini zagledal zlato, pa jo je odvezal, da bi mu jo odklenila in jo nato zvezal z novimi vezicami, na prerezanih vezicah pa so ostale njegove sledi.

avto, roža Slovenec v Zagrebu Svet Džentelmenski zagrebški ropar je bil Slovenec

Stunković je imel med ropom levo roko v gipsu, še poroča Jutarnji list, zaposleni, ki ji je pred grožnjo s pištolo podaril rožo, pa ni bil sumljiv, saj je pred tem v poslovalnici že dvakrat prodal manjšo količino zlata.

Po ropu je neovirano odkorakal iz poslovalnice v enajstem nadstopju stolpnice Eurotower.

Hrvaški kriminalisti so želeli Stunkovića izprašati še o ropu oktobra lani v City Center One na Jankomiru, kjer sta dva roparja ukradla drage ure.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Žurnalček 20:38 10.januar 2018.

    Kaj ko bi mu vzeli državljanstvo in ga poslali nazaj v Srbijo !

  • borut08 14:11 10.januar 2018.

    Slovenija je raj za lopove predvsem iz vrst gospodarskega kriminala.Jp Slovenija je res lepa in radi jo imamo,ker tako na lahek nacin in toliko nakradenega premozenja brez sankcij nikjer drugje ne tolerirajo.Sami domoljubi!

  • brencl47 13:25 10.januar 2018.

    Pozitivno sodstno, mar ne!