Slovenija
27 ogledov

Slovenija Hrvaške ne bo tožila

Ladji Riba 1 in Riba 2 podjetja Riba sta mirovali od 1. januarja. Žurnal24 main
Slovenske ladje so se znova odpravile na lov v zamrznjeno cono, česar od razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU 1. januarja niso počele.

Slovenski ribiči so se z ladjama Riba 1 in Riba 2 ponoči vrnili z lovljenja na morju, česar od razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU 1. januarja niso počeli. Poveljnik Ribe 1 Leon Čebulj je ob vrnitvi dejal, da težav na morju niso imeli, hrvaška kapitanija pa je od ribičev zahtevala le običajne podatke.

Lovili so približno 30 navtičnih milj zahodno od otoka Susak, gre pa za mednarodno morje v ERC, ki je zdaj zamrznjen. "Šlo je za normalen ribolov, kot je v tem letnem času običajno," je dejal Čebulj. Ulov je bil srednji, saj so ulovili približno šest ton. Na morju je bilo po Čebuljevih besedah od 20 do 30 italijanskih ladij, kar naj bi bilo običajno. Ribiči se bodo na morje, če bo vreme dopuščalo, znova odpravili danes opolnoči.

Po zamrznitvi staro stanje
Na osnovi četrtkove odločitve hrvaškega sabora je Hrvaška v soboto zamrznila izvajanje ERC za članice EU. Tako je Hrvaška v svoji coni v Jadranu spet uvedla stanje, kot je veljalo pred novim letom. Zagreb je sicer napovedal nadaljevanje pogovorov glede ERC z Rimom, Ljubljano in Brusljem.

V skladu z odločitvijo sabora Hrvaška tako od sobote ne izvaja več strogega ekološkega in ribolovnega režima v svoji coni za Italijo in Slovenijo. Slednji sta pozdravili omenjeno potezo Zagreba, potem ko sta že od začetka nasprotovali uveljavitvi hrvaške ERC tudi za članice EU. Hrvaška je tako znova preložila polno uveljavitev ERC (odločitev o uvedbi je sprejela 3. oktobra 2003 in je do 1. januarja letos v skladu z dogovorom iz leta 2004 za članice EU ni izvajala).

 

Sto tisoč evrov škode

Podjetje Riba je v dveh mesecih in pol utrpelo za okoli sto tisoč evrov škode. V tem času bi lahko nalovili 120 ton plave ribe.

Odškodninski zahtevek
Ladji Riba 1 in Riba 2 podjetja Riba sta mirovali od 1. januarja, kar je družbi prineslo okoli tri tisoč evrov škode na dan. Časnik Delo je danes poročal, da se je v dveh mesecih in pol pri družbi, ki upravlja največji slovenski ribiški ladji, nabralo za okoli sto tisoč evrov škode. V tem času bi lahko nalovili okoli 120 ton plave ribe oziroma četrtino letnega ulova.

Vlada naj bi zato po pisanju časnika pripravljala pravno podlago za povrnitev škode, za katero naj bi terjala južno sosedo, na ministrstvu za kmetijstvo pa zanikajo, da bi zapisali, da bo Slovenija tožila Hrvaško. "Gre za povsem napačno povzemanje odgovora ministrstva, ki je bil posredovan časopisu Delo, s strani nekaterih hrvaških medijev," je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jernej Kovač.

V odgovoru novinarju časnika v zvezi s pomočjo slovenskemu ribiškemu sektorju so po njegovih navedbah povzeli odgovor na poslansko vprašanje, ki ga je glede ribolova v hrvaški ERC še pred uveljavitvijo cone postavil poslanec Aurelio Juri (SD). V omenjenem odgovoru je med drugim zapisano, da se je Hrvaška s podpisom sporazuma med Slovenijo, Italijo, Evropsko komisijo in Hrvaško junija 2004 zavezala, da ERC ne bo uveljavila za države članice EU. "Slovenija ponavlja, da bo slovenske ribiče pri opravljanju njihove dejavnosti v odprtem morju zaščitila. Če bi pri tem zanje nastala kakšna škoda, jim bo ta povrnjena. Seveda pa bo za kakršnokoli škodo, ki bi bila posledica kršitve dogovora iz junija 2004, na koncu odgovarjala Hrvaška. V skladu z mednarodnim pravom mora država, ki prekrši sprejete dogovore, povrniti vso nastalo škodo," so zapisali v odgovoru, ki ga je vlada sprejela 7. februarja, torej ko Hrvaška še ni zamrznila izvajanja ERC za članice EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.