Slovenija
1900 ogledov

Slovenija izganja tri domnevne islamske skrajneže

policija Saša Despot
Zaradi ogrožanja varnosti Slovenija odpoveduje bivanje v naši državi trem bosanskim državljanom.

Policija in Sova naj bi odkrili povezavo med tremi državljani Bosne in Hercegovine, ki imajo prebivališče v Sloveniji, ter tremi islamskimi skrajneži v Bosni in Hercegovini, poroča portal 24ur.com.

Po njihovih informacijah gre za brata, 37-letnega Selvirja in 40-letnega Nelvirja Durakovića in 39-letnega Selima Ljubljankića. Vsi imajo stalna prebivališča v Sloveniji, brata naj bi delala za avtoprevozništvo iz Vodic, Ljubljankić pa za prevoznika iz Novega mesta.

Vsi trije moški naj bi aktivno podpirali nasilni ekstremizem in terorizem. Kot razkriva dokument, ki so ga pridobili na 24ur.com, "za dosego političnih, verskih in ideoloških ciljev opravičujejo tudi uporabo nasilja".

Trojica naj bi imela stike s tujci, ki so bili že pravnomočno obsojeni za s terorizmom povezana kazniva dejanja in s tujci, ki so se pridružili terorističnim skupinam v Siriji in Iraku. Kot še poroča omenjeni portal trojica ne priznava drugega kot radiklano islamsko vero.

Na ukrep so se pritožili

61. člen Zakona o tujcih dovoljuje, da se tujcu, ki ima v Republiki Sloveniji dovoljenje za stalno prebivanje, le-to lahko odpove, če ogroža varnost države, javno varnost ali javni red.

Ukrep, da se trojici odpove gostoljubje v Sloveniji, je bil izdan decembra lani, nanj so se pritožili. Ministrstvo za notranje zadeve je njihove pritožbe konec prejšnjega meseca zavrnilo.

Rok za zapustitev države po poročanju portala 24ur.com ni določen, pričakuje pa se, da trije moški naše države ne bodo zapustili prostovoljno.

Lenora Lemke Svet Pridružila se je Islamski državi, zdaj se želi vrniti v Nemčijo Teroristični napad v Manchestru Terorizem Svet Svarilo: "Evropa, vojaki IS so pripravljeni"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5