Slovenija
2039 ogledov

Slovenija kot Portugalska?

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Vzor delovanja manjšinske vlade v Sloveniji, naj bi bila Portugalska, kjer beležijo odlične rezultate.

Portugalski model manjšinske vlade je tiste model vladanja, ki ga je koordinator Levice Luka Mesec omenjal v izjavah še preden je bila Levica povabljena k pogajanjem o koaliciji. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je te izjave bolj ali manj zavračal, češ, da želi stabilno vlado, katere del bi bila tudi Levica. Ravno tolikokrat omenjeni portugalski model pa se trenutno kaže najbolj možen model za sestavo koalicije. 

Levica, ki je peterici pod okriljem LMŠ ponudila projektno partnerstvo za podporo manjšinski vladi, bo predlog sporazuma za to partnerstvo poslala do konca tedna. Pogovori se bodo nadaljevali v začetku naslednjega tedna, sporazum pa bo stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na referendumu, ki poteka te dni, so za STA pojasnili v stranki.

Portugalska: Gospodarska rast

Portugalska je po volitvah jeseni 2015 potrebovala 57 dni, da je po vrsti političnih preigravanj sestavila manjšinsko vlado, ki jo vodijo socialisti, projektno jo podpira levica. Čeprav so številni analitiki po napovedovali skorajšnje predčasne volitve, je portugalska manjšinska vlada še vedno na oblasti.

Tako, kot se obeta Sloveniji, manjšinske vlade na Portugalskem ni sestavil zmagovalec volitev, torej konservativni dotedanji Pedro Passosa Coelho s koalicijo Naprej Portugalska, pač pa vodja socialistov in nekdanji župan Lizbone António Costa. Socialisti imajo v 230-članskem parlamentu 86 glasov, 36 glasov jim zagotavljajo poslanci levega bloka.

Manjšinski vladi je uspelo združiti fiskalno disciplino z ukrepi za podporo gospodarske rasti, spremenila pa je tudi večino varčevalnih politik, ki jih je med krizo uvedla prejšnja desnosredinska vlada. Gospodarska rast naj bi letos dosegla 2,1 odstotka.

Španija, Češka, Danska ...

Manjšinska vlada je na oblasti tudi v Španiji, kjer je junija letos, ko je zaradi korupcije padla prejšnja, prav tako manjšinska Rayojeva vlada, oblast prevzel socialist Pedro Sanchez. Manjšinsko vlado vodijo samo Socialisti, ki imajo 350-članskem parlamentu 84 poslancev, v opoziciji pa pričakujejo podporo štirih strank.

Osem mesecev po volitvah je junija prisegla češka manjšinska vlada, ko jo vodi milijarder Andrej Babiš, v njej pa so poleg njegove populistične liberalne stranke Ano le še socialdemokrat. Večino v parlamentu naj bi ji zagotovili komunisti.

Manjšinsko vlado imajo tudi na Danskem, koalicijo je uspela sestaviti tretjeuvrščena desnosredinska stranka Venstre, podpirata pa jo drugouvrščena Danska ljudska stranka, ki je podporo obljubila v zameno za zaostritev migrantske politike.

Štiri mesece po volitvah je novo vlado januarja letos dobila Norveška, Kot prejšnja, tudi ta v parlamentu nima večine. Manjšinska je tudi vlada v Stockholmu.

Slovenija je imela zadnjo manjšinsko vlado julija 2011, ko sta po izstopu DeSUsa in Zaresa v vladi ostala le še Pahorjeva SD in LDS, ki jo je vodila Katarina Kresal.

Celo v Veliki Britaniji

Manjšinska vlada je na oblasti tudi v najstarejši demokracijin na svetu, Veliki Britaniji. Na predčasnih volitvah junija 2017 britanskim konservativcem ni uspelo dobiti absolutne večine značilne enostrankarske večinske vlade. Theresi May tako pomagajo ulstrski unionisti.

Ali bo tudi Slovenija dobila manjšinsko vlado, bo znano prihodnji teden, ko se bo peterček z levico začel pogajati o sporazumu in protokolu, torej o projektih, ki bi jih Levica podpirala iz opozicije. Manjšinsko vlado bi tako sestavljali LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki imaj 43 glasov, Levica pa bi jim zagotovila še devet glasov. V peterčku ne izključujejo možnosti, da bi se za sodelovanje spet dogovarjali tudi z NSi, ki ima sedem glasov.

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Vrnitev NSi? Slovenija Marjan Šarec: Z Levico se pogovarjamo o projektnem sodelovanju
Komentarjev 17
  • Avatar praufo
    praufo 11:25 03.avgust 2018.

    mi je tole zelo všeč, da se bodo golobić, kućan in še kdo veselo praskali po glavi, pa cuzal špegle v stilu kaj naredit ... zasrali ste dovolj, čas je, da se pojeste med sabo ... vsak tako gnil sistem ...prikaži več pripelje prej ali slej do tega

  • korencek3333 10:17 03.avgust 2018.

    Šarec misli da je še vedno na odru in igra Srpentinška, pa po tej poti, pa po drugi cesti, pa malo v avto, pa ali domov ali pa v bolnico. Ljudje to pa res ni za politiko, kdo je pa to volil ??

  • Silva Drevensek 22:24 02.avgust 2018.

    groza kaj delajo ti naši politiki,pa saj ne vem več kdo je tu še normalen,ponovne volitve pa se bodo vsi po vrsti pospelali,mi smo Slovenija ne pa Portugalska