Slovenija
13829 ogledov

Slovenija: "Še nekaj časa bo lepa zima"

Sneg Anže Petkovšek
Ponekod po državi je zapadlo 40 centimetrov snega.

Sneženje, ki je zgodaj davi zajelo najprej Štajersko, se je nato hitro razširilo proti osrednji Sloveniji, Notranjski in delu Primorske. "Sneženje po državi že slabi in bo proti večeru povsod ponehalo. V notranjosti Slovenije je zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega," je za STA dejal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Najmanj snega je zapadlo v Prekmurju, le nekaj centimetrov, na Štajerskem od 10 do 20 centimetrov, v južni Sloveniji tudi 15 do 20 centimetrov. V osrednji Sloveniji, Ljubljani z okolico in na Gorenjskem je zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega.

Veliko snega je na Katarini nad Ljubljano, kar 45 centimetrov in na brniškem letališču 38 centimetrov. V Ljubljani je snežna odeja debela 28 centimetrov, dva centimetra manj pa na Vrhniki.

Novega sneženja ne bo. "Snežna odeja pa se bo obležala verjetno kakšen teden dni. Glede na pričakovane nizke temperature v naslednjih nočeh bo malo pomrznila, tako snega ne bo prav hitro pobralo. Lahko pa, da se bo v prihodnjih dneh višina snežne odeje zmanjševala, a pred koncem prihodnjega tedna je marsikje ne bo pobralo," je dejal Gregorčič.

"Zaradi nizkih temperatur se tudi drevesa, ki so zdaj pravljično zasnežena, še ne bodo hitro otresla snega," je dejal. Po njegovih besedah bomo imeli še nekaj časa lepo zimo.

Sneg sneženje | Avtor: Domen  Mal Domen Mal

Rdeče opozorilo

Pred nami je torej suh in mrzel konec tedna. Ponoči bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete, zato je Arso izdal rdeče opozorilo.

"Najhladneje bo do ponedeljka, potem bo mraz popuščal, ampak nobenih večjih vremenskih procesov do konca meseca ni predvidenih," je zaključil Gregorčič.

Najnižje jutranje temperature bodo od minus 12 do minus 5, na Primorskem okoli 0 stopinj Celzija. V soboto bo jasno. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od minus 1 do 3, na Primorskem do 8 stopinj.

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sneg Slovenija Kaos na cestah: Za to vas lahko doleti 500 evrov kazni Zima Zima Svet Sneg, nato še arktični zrak. Opozorilo pred nizkimi temperaturami Zdravje Zato zdravniki moškim odsvetujejo ogrevanje sedežev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.