Slovenija
41 ogledov

Slovenija te potrebuje!

Civilna zasčita Jaka Dimc
Dolžnost.V Murski Soboti so 200 naključnih moških vpoklicali na služenje v Civilni zaščiti. Sankcije. Kdor se na vpoklic ne odzove, ga lahko upravni organ privede s prisilo.

Vpoklic. V Prekmurju je našega bralca v nabiralniku pričakal poziv na obvezno služenje v enotah Civilne zaščite (CZ). Iz Mestne občine Murska Sobota (MOMS) so ga obvestili, da mora sodelovati v sistemu zaščite in reševanja. Ker se za sodelovanje nikoli ni prostovoljno odločil, ga je poziv presenetil. “Absurdno se mi zdi, da te lahko v 21. stoletju v Sloveniji prisilijo v kaj takega,” nam je sporočil.

Odločajo občine

MOMS je izvedla postopek, v katerem je 200 naključno izbranih moških pozvala, naj se evidentirajo kot pripadniki CZ. “Med njimi bomo izbrali manjše število tistih, ki morajo sodelovati v akcijah zaščite in reševanja,” nam je sporočil Stanislav Wolf z MOMS.

Občine oziroma lokalne skupnosti lahko same ocenijo, katere zmogljivosti za zaščito, reševanje in pomoč potrebujejo, pa tudi v kakšnem obsegu, so nam sporočili z Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (Mors). Tako je lokalnim veljakom v veliki meri prepuščeno, da se sami odločijo, kako se bo na njihovem območju 
organizirala CZ.

Vzamejo vam lahko avto

Dolžnost sodelovanja v CZ se začne z 18. letom in traja do 63. leta pri moških in do 55. leta pri ženskah.

Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami določa, da morajo državljani po potrebi dati v uporabo tudi svoja vozila, stroje, zemljišča, objekte in energetske vire. Izvzeti so tisti, ki so razporejeni k opravljanju vojaške ali posebne delovne dolžnosti. V primeru nespoštovanja poziva lahko pride do prisilne privedbe.

Omejena sredstva

Nekatere občine imajo za potrebe CZ sklenjene pogodbe s prostovoljnimi društvi in nevladnimi organizacijami, kot so gasilci ter jamarski in gorski reševalci. Zaradi omejenih proračunskih možnosti pa to povsod ni mogoče, zato se lahko razporeditev v enote CZ odredi tudi na podlagi državljanske dolžnosti, tako kot v Murski Soboti. Trenutno je tako razporejenih skoraj šest tisoč državljanov, so nam razkrili na Morsu.

Vendar tudi to ni poceni, kajti pripadnik CZ je za čas opravljanja nalog in usposabljanja upravičen do nadomestila plače oziroma izgubljenega zaslužka zaradi odsotnosti z dela. Nadomestilo izplača delodajalec v breme države ali lokalne skupnosti.

Takšna ureditev razporejanja v enote CZ bo srednjeročno ostala v veljavi. Sčasoma naj bi se povečevalo število tistih, ki bodo sklenili pogodbe o službi v CZ, zmanjševal pa delež tistih, ki bodo v CZ razporejeni na podlagi državljanske dolžnosti, so povedali na Morsu. Seveda je to odvisno od količine denarja, ki bo na voljo za to področje, so sklenili.

 

 

Komentarjev 6
  • dajno 11:02 02.april 2012.

    SIcer 1. april.. ampak ni daleč od resnice...Pa predlog za naprej: namesto vojakov, ki služijo denar v tujini pod tujo komando, namesto patrij, vojaške bolnice, ki crkuje v MB vojašnici, raje namenite denar za CZ, PROBLEM BO REŠEN!

  • mb 08:10 02.april 2012.

    za kaj pa potem plačujemo davke !?no dovolj denarja !? za peezdarije in plače občinskih veljakov pa ni nikoli problem denar.naj se lepo občinarji igrajo CZ in dajo svoja vozila na voljo.

  • kanader 07:15 02.april 2012.

    In kaj je tukaj spornega?Kako bi hitro spremenili mnenje, če bi potrebovali pomoč...