Slovenija
2416 ogledov

Slovenija uvedla elektronsko cestninjenje

elektronsko cestinenje
1/2
Saša Despot
Z aprilom je Slovenija uvedla elektronsko cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila), poimenovano sistem DarsGo. V prvih dneh po uvedbi gre pričakovati gnečo.

Cestninjenje tovornih vozil bo danes naprej poteka prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal bo ob prehodu težkega vozila zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred. Višina cestnine bo odvisna od prevoženih kilometrov, količine izpušnih plinov in števile osi, zato bodo morali vozniki priklopnih vozil pred vsako vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah ročno nastaviti ustrezno število osi na napravi DarsGo.

Družba DARS je do vključno 23. marca v sistem registrirala že več kot 106.000 vozil, a kljub temu pričakuje, da bi v prvih dneh po uvedbi novega sistema lahko prihajalo do zastojev - še posebej pri vstopu v državo. Zastoje pri Prometnoinformacijskem centru pričakujejo tudi pred cestninskimi postajami.

Nadzor tovornjakov Novost Avto Po praznikih invazija tovornjakov?

Po uvedbi elektronskega cestninjenja bodo cestninske postaje na slovenskem avtocestnem omrežju postopoma odstranjene. Do njihove odstranitve pa se bodo morala težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. Tam se ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo.

Kakšne so globe?

Če bo vozilo na avtocesto zapeljalo brez naprave DarsGo, voznik avtomatsko lahko računa na kazen, ki se začnejo pri 800 evrih. Globa bo sledila tudi v primeru, da ne bo finančnega kritja na napravi DarsGo ali pa da bo imel uporabnik nastavljeno napačno število osi. Oglobljeni bodo tudi tisti, ki bodo uporabljali DarsGo napravo, ki ni bila izdana za konkretno vozilo.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.