Avto
21378 ogledov

Dars bi za voznike novost uvedel še pred naslednjo zimo

Led na avto Koroški Gasilski Zavod
Ker se želijo izogniti nevarnim situacijam na cesti, se pripravljajo na novost.

Ob mrzlih zimskih jutrih je lahko vožnja za tovornjakom precej nevarna. Z marsikaterega namreč letijo kosi ledu, ki lahko, če priletijo na avtomobil, botrujejo tudi poškodbam voznika in sopotnikov v avtomobilu. V preteklosti smo večkrat poročali o tovrstnih nesrečah, ki so se slabo končale za voznike in sopotnike. 

Ena od rešitev je postavitev podestov, ki bi voznikom tovornjaka olajšali čiščenje vrha vozil. Že pred tremi leti smo pisali o tem, da Dars razmišlja v tej smeri. Takrat so naročili izdelavo projektne dokumentacije, podest pa so nameravali še tisto zimo vzpostaviti na počivališču Murska Sobota - sever. 

Led na vozilih Lenoba voznikov Avto Pozor na ledene projektile na cestah

Podestov še kar ni

Na Darsu smo preverili, kje se je zataknilo, saj podestov na počivališčih še kar ni. "V družbi Dars d. d. smo izvedli postopek izbire projektanta, ki je izdelal načrt konstrukcije podesta za čiščenje snega za težka tovorna vozila. V nadaljevanju bo treba določiti lokacije počivališč, ki bi jih opremili s tovrstnimi podesti, izvesti postopek javnega naročanja za njihovo izdelavo oz. postavitev," so pojasnili. 

In kdaj lahko podeste pričakujemo? "Cilj je, da bi jih postavili pred začetkom izvajanja zimske službe na avtocestah 2018/2019." Do izvedbe projekta tako ni prišlo ne v zimi 2016/17 ne v letošnji zimi.

Led na avto | Avtor: Koroški Gasilski Zavod Koroški Gasilski Zavod

Vozniki morajo biti proaktivni

Na Darsu voznike pozivajo, naj tudi sami poskrbijo, da na motornih in priklopnih vozilih ne bo snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z vozila. "Take situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence, predvsem pa na avtocestah, kjer lahko zaradi večjih hitrosti led, ki prileti z vozila, prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence."

Če ste z neočiščenim vozilom udeleženi v prometu, vas lahko doleti globa v višini 200 evrov. Policisti so v letu 2015 ugotovili 326 kršitev neočiščenih vozil, v letu 2016 204 kršitve in v letu 2017 - 830 kršitev. Pri tem so všteta vsa vozila, ne samo tovornjaki.

Kaj storiti, če pade led na vaš avto?

Najprej seveda varno ustavite vozilo. "Pri padcu snega ali drugih snežnih tvorb z drugega vozila je težava, da oškodovanci dostikrat ne vedo povedati, s katerega vozila je takšna tvorba priletela. Tudi v primeru odgovornosti lastnik vozil oz. objekta je pomembno ustrezno zavarovanje dokazov," poudarjajo na Zavarovalnici Triglav. "Če je voznik odpeljal naprej, je koristno vsaj, da si zapišejo registrsko tablico. Priporočamo, da fotografirajo škodo, dokaze pa čim bolj zavarujejo. Policijski zapisnik oz. obravnava primera s strani pristojne policije ni pogoj za prijavo škode, razen v primeru, ko to zahteva zakon - npr. če je bil kdo od udeležencev telesno poškodovan. Bo pa oškodovanec s tem, ko bo o dogodku obvestil policijo, lažje prišel do povzročitelja dogodka in posledično tudi lažje dokazoval odgovornost tretje osebe." 

Kadar ima voznik zavarovanje avtomobilske odgovornosti, odgovorne osebe pa kljub posredovanju policije ne odkrijejo, mora voznik stroške prevzeti sam, opozarjajo v omenjeni zavarovalnici. Škoda bi bila povrnjena s sklenjenim zavarovanjem avtomobilskega kaska, saj ta krije tudi škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od njega in jih ni mogel predvideti. 

Led na avto | Avtor: Koroški Gasilski Zavod Koroški Gasilski Zavod

Škoda, ki nastane, če pade led s tovornjaka, "je krita iz naslova splošnega avtomobilskega kaska (z odbitno franšizo po pogodbi) in ima vpliv na bonus. Bonus se povrne, če zavarovalnica uspe izterjati izplačan znesek od odgovorne osebe, to je lastnika vozila oz. objekta. Pomemben pri tem je, da je oškodovanec uspel zavarovati ustrezne dokaze, na podlagi katerih je takšna izterjava mogoča," poudarjajo v Zavarovalnici Triglav. 

Dokazati morate dogodek

Škodo lahko uveljavljate tudi iz naslova avtomobilske odgovornosti vozila, s katerega so padle ledene tvorbe. V tem primeru je nujno, da "oškodovanec ustrezno dokaže dogodek in obstoj odgovornosti. Pri padcu snega ali drugih snežnih tvorb z drugega vozila je težava, da oškodovanci dostikrat ne vedo povedati, s katerega vozila je takšna tvorba priletela. Tudi v primeru odgovornosti lastnika vozila oz. objekta je pomembno ustrezno zavarovanje dokazov," pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • buco321 06:11 18.februar 2018.

    slovenski TALIBANI

  • banja 13:49 17.februar 2018.

    Seveda je "krasen" tudi sneg na strehi osebnega avta. Lenobam se ne da čistiti strehe (čudim se, da sploh še sučejo volan v ovinku), ko je treba ostro zavirati, pa dobijo ves sneg s strehe avta na prednjo šipo. Ponavadi ...prikaži več avto takrat še ni ustavljen.

  • Albatroz 11:11 17.februar 2018.

    kolko so plačali preveč za šotore migrantov bi lahko imeli podeste na večini počivališč, samo v avstriji si pogledajte da ni to noben lunapark ampak iz cevne konstrukcije narejen bočni podest, ki ustreza višini.

Sorodne novice